Sfatul expertului: Cum sa treci cu bine de clasa…

Sfatul expertului, dar expertul nu sunt eu. Expertul e de data aceasta fiecare elev din clasa mea.  Sfarsitul anului scolar cere sa tragem o linie si sa ne amintim cum a fost acest an, ce ne-a reusit, unde mai avem de lucrat, ce am invatat nou. Profit de acest moment si organizez cu clasa mea cateva momente de reflectie: Cum a fost clasa a doua pentru voi? Am vorbit cu colegele din scoala si vom organiza impreuna o activitate in care copiii sa isi povesteasca unii altora despre clasa care tocmai se termina. Poate ca atunci cand vor sta de vorba cu alti elevi, copiii isi vor clarifica anumite lucruri. Va explic mai jos si va las si o fisa pe care o puteti completa cu elevii vostri.

sfatul expertului

Ce sfat ai da unui coleg?

Probabil ca stiti cartea Cum am supravietuit clasei a opta de Robert Ernst. Am prins doar ideea de expert care da sfaturi si am construit in jurul ei o activitate la clasa mea a doua. I-am intrebat pe elevii mei ce le-a placut in clasa a doua. Eu as fi vrut sa spuna ca le-a placut cand am pictat sau cand am mesterit ceva, unii au spus ca le-a placut cand au jucat fotbal. Si au dreptate intr-un fel: copiii mici isi amintesc cu greu ce au facut de-a lungul unui an scolar. Cele mai puternice amintiri sunt legate de experiente ce le-au placut foarte mult sau de ceva ce i-a impresionat. Dar pur si simplu nu-si mai amintesc ce au facut din septembrie pana acum. Cu siguranta sunt o multime de alte activitati care le-au ramas in minte. Probabil in zilele ce urmeaza isi tot vor aminti cate ceva si ne vor spune.

Le-am venit in ajutor cu activitatea aceasta. Din vorba in vorba au inceput sa apara tot felul de amintiri. I-am invitat sa se gandeasca la ce sfat ar oferi colegilor mai mici, de clasa intai. Ce cred ei ca ar dori sa stie ceilalti astfel incat sa nu li se para grea clasa a doua? Apoi le-am spus ca ne vom intalni cu colegii din clasa a treia si ii vor putea intreba ce sa faca ei ca sa reuseasca in clasa a treia.

sfatul expertului

Ce a fost important pentru tine?

Noi avem in clasa niste denumiri din acestea pompoase, sonore: Leaderul de rand, Exploratorul de solutii, Directorul faptelor bune, Detectivul de emotii. Asa ca Sfatul expertului a venit firesc. In fisele lor am regasit lucrurile care i-au preocupat cel mai mult in acest an: semnele de punctuatie, atitudinile nepotrivite, cuvintele urate, racelile. Unii au scris din inima, exact asa cum se gandesc sa fie ei sau cum doresc sa li se intample lor.

Pentru caseta in care au scris lucrurile pe care le-au invatat in clasa a doua le-am indicat sa le sublinieze pe cele pe care le considera ei ca fiind importante. A fost interesant pentru mine sa vad ce au considerat ei ca fiind o prioritate. Poate acest lucru le da de gandit, poate in anul scolar urmator vor avea alte obiective. Abia astept sa vad ce vor spune dupa intalnirea cu colegii de la celelalte clase.

Va invit sa desfasurati voi activitatea Sfatul expertului. Gasiti fisele AICI. Am conceput fise pentru clasele a doua, a treia si a patra. Una dintre pagini are spatiu liber, puteti adauga acolo ce clasa doriti voi. Dati-mi un feedback, spuneti-mi ce au zis elevii vostri, trimiteti-mi o poza cu fisele voastre.

Oare ce alte activitati aveti pentru sfarsitul anului scolar?

Alte articole pe blog: Jurnal de vacanta, Sentimetrul

Ema

3 thoughts on “Sfatul expertului: Cum sa treci cu bine de clasa…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *