Am un joc nou: sinonime si cartofi prajiti. Are un titlu ciudat, dar scopul nu e de a incuraja alimentele nu tocmai sanatoase. Desi, cateodata, o portie de cartofi prajiti merge. Mi-a venit in minte titlul acesta deoarece cartofii prajiti sunt una dintre mancarurile preferate de copii. Iar asocierea a ceva placut cu o activitate de invatare e benefica. Copiii vor retine mai usor lucrurile noi, vor face conexiuni. Desigur ca voi puteti inlocui cartofii prajiti cu altceva. Ideea jocului e de a forma un buzunar in care sa se puna cuvintele. Buzunarul vostru poate fi o cutie de creioane, un cos cu mere sau cu oua, o cutie cu bomboane, o vaza cu flori. Dar … cel mai bine ii lasati pe copii sa decida ce forma sa aiba buzunarul lor. Pentru ca atunci cand aleg ceva care le place, invatarea e mai frumoasa. Daca le veti impune voi o tema, va fi ceva impus si unora nu le place.
Iata aici si filmul meu.
Regulile jocului Sinonime si cartofi prajiti
Puteti realiza buzunarele in clasa, ca model, iar ca tema copiii pot realiza inca un buzunar (sau mai multe). Impartiti voi cuvinte pentru care copiii sa gaseasca sinonime. Alegeti cuvinte cunoscute sau din contra, mai putin cunoscute – e o modalitate de imbogatire a vocabularului. Alegeti cuvinte care sa fie diferite perti de vorbire si pentru care sa gaseasca mai mult de 2 sinonime (ca sa fie amuzant). Incurajati copiii sa foloseasca dictionarul, dar si sa intrebe pe cei din familie ori sa caute pe internet (sa isi adune informatii din mai multe surse). Nu trebuie sa fie 30 de cuvinte diferite, poate va fi greu sa gasiti asa si pe de alta parte volumul de informatie va fi mare. Alegeti 10-15 cuvinte; pot fi 3-4 elevi care vor primi aceleasi cuvinte pentru a le gasi sinonime.
Acordati timp jocului
Daca in prima ora ati lipit pe caiet buzunarul, iar acasa copiii au realizat inca unul, a doua ora va puteti juca in grup (prilej de a-i ridica pe copii de pe scaune). Pentru jocul in grup e necesar sa aveti cel putin cate 2 buzunare la fiecare copil. Fiecare copil va scoate din buzunarele sale cuvintele si le va amesteca. Rugati copiii sa mearga la caietele altor colegi si sa aseze in buzunarele potrivite sinonimele.
Beneficiile jocului de gramatica
1. Copiii invata lucruri noi, faptul ca vad la altii, pe caiete o alta aranjare, o alta abordare e de mare impact.
2. Fac conexiuni
3. Isi inving sfiala sau lasa de la ei – Nu-i asa ca unora nu le place ca alti colegi sa li se uite in caiet? Sau unii au o retinere in a-si schimba locul fie si doar pentru 2 minute?
4. Invatarea e amuzanta si pe langa scopul de baza, de invatare, de intelegere a unor notiuni lexicale, copiii vor lucra mai atent si pentru faptul ca a doua zi jocul lor va fi in centrul atentiei.
Inconveniente de care insa nu trebuie sa va feriti, ci sa le acceptati deoarece in felul lor stimuleaza invatarea si interactiunea si fac lectiile atractive.
– Jocul necesita timp – si ca realizare si ca joc
– Se creeaza putin haos, copiii se vor bucura, vor vorbi nestingheriti.
Alte variante de joc
Puteti duce jocul mai departe, cu alte variante:
– Realizati buzunare mari, pe o coala de carton, pentru mai multe cuvinte, iar la inceputul orei impartiti elevilor cartonase cu sinonime ce trebuie potrivite in buzunarele corecte.
-Adunati in buzunare si expresii, proverbe, ghicitori
-Joc in grup – Copiii vor lucra pe caietele celorlalti – Sa scrie enunturi pentru sinonimele din buzunar. Faceti sa fie ca o cursa. Scrieti o propozitie, apoi schimbati banca.
Daca aveti si alte jocuri cu sinonime, lasati ideile voastre in comentarii.
Gasiti pe blog si alte jocuri didactice de gramatica: Joc cu ortograme Parcheaza corect .
Ema
1 thought on “Sinonime si cartofi prajiti, joc de gramatica”