smart board

Smart Board – 15 aplicatii si siteuri pentru tabla interactiva

In principiu tabla interactiva sau smart board functioneaza ca o tableta sau ca telefonul mobil cu ecran tactil. Iar daca are Windows intalat, ai aceleasi functii ca pe calculator sau laptop cu un sistem similar. Poate fi intimidanta, insa daca iti acorzi ceva timp sa butonezi, sa vezi ce face fiecare functie, te vei familiariza cu ea.

Poti folosi tabla interactiva la orice activitate, la orice disciplina. Nu abuza insa de ea. Nu vrem sa ii tinem pe copii lipiti de ecran. Tabla aceasta, inteligenta, nu e doar pentru a proiecta filme pe care sa le vada clasa. Poti rula jocuri, puteti folosi CD-urile interactive din manualele scolare. In functie de programele pe care le are instalate, poti desena si o poti folosi ca pe un caiet urias pe care sa scrieti.

 

smart board

 

Un joc invioreaza atmosfera la orice disciplina

Folosirea tablei interactive nu trebuie sa fie un privilegiu pentru copii. Daca esti cuminte, te las sa te joci. Insa planifica in asa fel activitatile asftel incat cat mai multi copii sa o foloseasca. Intr-o singura ora nu pot veni la smart board toti copiii din clasa. Povestiti cu ei despre acest lucru. Unii se vor juca azi, altii maine, altii poimaine. Dar incercati sa respectati acest lucru.

Iata cateva platforme si aplicatii folosite de mine. Cu siguranta mai sunt si altele.

Gynzy.com – O platforma pe care o vei iubi pur si simplu. Are de toate. O poti testa gratis un timp, dupa care trebuie sa platesti un abonament. Cum functioneaza? Are o multime de resurse pentru toate disciplinele. Trebuie sa te joci putin pe acolo si sa descoperi ce face. Pe marginea dreapta ai 4 taburi: Board, Tools, My Lessons, Favorites.

In Board ai o multime de functii: cronometru, ceas analogic si digital, rigla si compas, imagini pe care le poti folosi, semafor, lupa, unelte cu care sa desenezi si sa scrii. Poti concepe rapid un joc in care imaginile sunt ascunse, iar cu o lupa speciala copiii le pot descoperi. Clepsidra, abac, calculator, zar. Te poti folosi de toate online. In partea stanga jos este o iconita cu o foaie de hartie. Acolo sunt grupate toate liniaturile de care ai nevoie: dictando, cu patratele mari si mici, de muzica, pentru scris de mana.

 

smart board

In sectiunea Tools sunt grupate resursele pe domenii. De exemplu, la sectiunea Language Arts gasesti aplicatii si jocuri: spanzuratoarea, memory game, aplicatie pentru scris de mana, cartonase cu secevnta intamplarilor, word search si multe altele. Chiar daca sunt in engleza, le poti folosi si pentru limba romana, fara a utiliza, atunci cand scrii, diacritice. La matematica ai resurse pentru toate capitolele, de la operatii matematice, rezolvare de probleme, unitati de masura, geometrie. Poti selecta sa vezi doar aplicatiile pentru o anulita clasa sau pentru o anumita disciplina ori capitol. E o nebunie. Isi merita banii la un moment dat.

TeacherLed – Tot felul de jocuri, organizate tematic. Nu va pot recomanda unul sau cateva, toate sunt super.

PBSKids.org – Foarte multe jocuri online pentru toate disciplinele. Partea distractiva e ca aici jocurile sunt cu personaje din desenele animate: Curious George, Marta vorbareata, Clifford, Sesame Street.

 

smart board

 

Smart board nu poate inlocui obiectele ce se manipuleaza

Chiar daca jocurile sunt amuzante si utile, ele nu pot inlocui activitatile in care copiii aseaza nasturi si pietricele si formeaza grupe. Smart board te ajuta, aduce o abordare moderna, dar nu o lasa sa iti acapareze ora.

Topmarks.co.uk – Grupate pe discipline si pe varste, jocurile si aplicatiile de aici sunt foarte utile. Toate imi plac. In sectiunea de arta gasiti lectii interactive despre un subiect anume: Pointilism, spre exemplu. Sunt date exemple, se explica tehnica de lucru, se expun modele si copiii pot desena online direct pe tabla.

Bouncy Balls – E o aplicatie online cu niste mingi colorate. Porniti microfonul. Va inregistra zgomotele. La cel mai mic zgomot, bilele incep sa se miste. E tare amuzant. Ideea aplicatiei este sa mentina linistea in clasa. Insa copiilor le plac bilele saltarete, asa ca nu vor pierde ocazia sa chitaie putin si sa scoata cate un sunet. Dar amuzati-va.

 

SMART BOARD

 

Online Stopwatch – Un cronometru online pe care il puteti folosi atunci cand le dati copiilor o sarcina ce trebuie terminata intr-un interval de timp.

FlipCounter – Veti indragi pur si simplu aplicatia aceasta. De mare si real folos la orice ora de mate, la toate claselele, cand invatati sa numarati. O multime de activitati faceti cu ea. Adaugati numere, numarati crescator si descrescator, copiii pot atinge ecarnul in timp ce numara. Fixati un numar pe tabla si cereti sa afla numarul mai mic, pe cel mai mare. Alegeti un alt numar, cereti sa identifice sute, zeci, unitati, sa adauge o unitate sau zece zeci si tot asa.

 

Inainte de orice utilizare, calibreaza tabla

Fiecare smart board are o aplicatie care te ajuta sa o calibrezi. Asta inseamna ca atunci cand apesi intr-un loc, acolo si are loc actiunea. Atunci cand tabla e decalibrata, poti sa pui degetul intr-un loc de pe tabla, dar vei observa ca actiunea are loc cu cativa centimetri mai incolo.

Interactivesites – Cercetati pe acolo, are multe, multe jocuri. Ma opresc azi la sectiunea de muzica. Gasiti jocuri de toate felurile. Apasati pe niste pasari sa faceti o melodie. Ghiceste instrumentul. Pian. Tonalitati. Orchestra. Pfiii, cate sunt!

Arcademics – Multe si aici, dar va prezint doar unul. Pentru inmultire, cosmic. Copiii trebuie sa apese cat mai repede pe pe inmultirea al carei rezultat se afla in centru. Selectati viteza cu care se desfasoara jocul. In alt joc, cu pinguini, pinguinul trebuie sa sara pe rezultatul corect.

 

smart board

 

Fractions4Kids – Un site intreg numai cu fractii. Are si niste fise grozave pe care le puteti printa. Activitatile si jocurile sunt organizate pe clase, uneori veti gasi jocuri care sunt aduse de pe alte platforme.

Crickweb – Din multele jocuri de pe aici, va recomand pe cele de geometrie.

MathLearningCenter – Aici va puteti juca tot timpul pe geoboard. Puteti folosi jocul la geometrie, dar si pentru a forma cifre si litere, alte forme. Folositi geoboard la arii, e minunat.

Studyladder – Aplicatie pentru desen pe patratele.

FunBrain – Nu doar jocuri, dar si filme si carti gasiti aici. Sunt filme educative, carti in format video lecturate de cineva sau in format de slide show. 

Daca ai si tu in clasa smart board, povesteste-ne in comentarii din experienta voastra. Ce alte aplicatii folosesti?

Alte articole ce te-ar putea interesa: Aplicatii de pictura, Quiver, o aplicatie de insufletit desene.

Ema

 

3 thoughts on “Smart Board – 15 aplicatii si siteuri pentru tabla interactiva”

  1. Buna ziua
    Sunt un profesor care doreste sa-si faca orele la clasa cât mai atracție si moderne. Vreau sa aflu daca ma pot conecta la tabla inteligenta cu iPad-ul, adică fara fir, la fel cum se conectează colegii mei cu laptopul, dar cu fir.
    Am reusit cu aplicatia EZMira sa proiectez lectia pe tabla veche din clasa ce scriam pe tableta cu videoproiectorul. Am reusit sa oglindesc pe televizor lectia de pe tableta. Au ieșit lectii foarte interesante si moderne, dar ma simt neputincioasa cu tabla inteligenta.
    Va multumesc anticipat.

    1. Buna ziua!
      Ca sa folositi tabla inteligenta fara fir trebuie sa va cumparati un dispozitiv bluetooth pentru tabla. E ca un stick. Deschideti bluetooth si pe telefon si asa va conectati. Tabla inteligenta functioneaza pe aceleasi principii ca un telefon sau o tableta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *