Sunetul și litera D și un dinozaur prietenos

Cum ar fi să ai acasă un dinozaur, unul uriaș, pe care să îl îngrijești? Nu ar fi ușor, au spus copiii. Cu ce l-ai hrăni? Unde ar dormi? Am legat tema dinozaurilor de predarea literei D. Vă prezint mai jos câteva dintre activitățile desfășurate într-o săptămână.

sunetul si litera D cu un dinozaur

Dacă aș avea un dinozaur…

Am început tema la ora de dezvoltare personală când am vorbit despre animalul preferat. Ca să fac trecerea și deschiderea către predarea sunetului și a literei D (textul din caiet se numeste Dacă aș avea un dinozaur), am vorbit la dezvoltare personală despre animalele preferate și i-am invitat pe copii să aleagă sau să voteze (am explicat ce înseamnă a vota). Îmi place mult partea aceasta de vot. E atat de ofertantă! Se pot porni discuții de aici. Am scris animale propuse de copii. I-am invitat să marcheze preferința pentru un anume animal, fetele cu portocaliu, băieții cu albastru.

A venit firesc apoi momentul de analiză: Ce animal preferă cei mai mulți copii? Ce animal preferă cei mai mulți băieți? Dar cele mai multe fete? Dar dacă ai avea un dinozaur? E uriaș și trebuie sa ai grijă de el. Cum ar fi? Ar fi greu sau ușor să îl îngrijești?

sunetul si litera D cu un dinozaur

O literă și o poveste

De la o vreme am decis să schimb începutul lecțiilor de comunicare. Până acum porneam de la o poveste din care extrăgeam un cuvânt, îl analizam și reieșea sunetul de învățat. Acum am pornit de la a-i anunța pe copii că vom vorbi despre un anume sunet și vom exersa litera corespunzătoare. Am desenat litera pe tabă, cu cretă colorată și am analizat-o: de unde începe, ce elemente componente are. Am arătat și câteva litere trasate greșit, copiii s-au distrat. Copiii au dat exemple de cuvinte care conțin sunetul la început, în interior și la final. Le-am analizat. Copiii au exersat litera în aer, apoi au desenat-o pe caiete. Am adăugat cuvinte care conțin litera D.

Abia apoi am trecut la textul din caiet. M-am gândit să procedez așa deoarece mulți dintre elevii mei știu să citească și în momentul în care citesc, ei mă urmăresc și aș vrea să recunoască litera. Am vorbit despre text, am verificat înțelegerea lui. Am făcut legătură cu imaginea. În caiet să află și un exercițiu de înțelegere a textului, l-am rezolvat.

sunetul si litera D cu un dinozaur

 

Cuibul cu silabe

La una dintre orele de comunicare am avut o activitate cu silabe. Pentru a exersa compunerea cuvintelor din silabe date, le-am pregătit copiilor un cuib de dinozaur. Cuibul este pe o foaie colorată. Pe el am lipit un dinozaur pe care l-am găsit la Twinkl AICI. Am pregătit din hârtie colorată ouă. Pe partea de sus am scris o silabă, pe partea de jos 1 sau 2 silabe pentru a forma un cuvânt. Apoi le-am tăiat pe mijloc. Le-am tăiat diferit deoarece dacă cele două părți se potriveau, copiii aveau o a doua cheie de control pentru a vedea dacă au găsit cuvântul corect. Fiecare copil a primit o parte de ou. Ei s-au căutat unii pe alții și au format cuvinte. Am lipit cuvintele pe cuib, apoi le-am citit.

Ce să faci cu un dinozaur?

La ora de arte vizuale copiii au confecționat un dinozaur din Caietul lui Pictorici. Le-am sugerat că pot lipi dinozaurul pe o planșă și pot desena în jur detalii. Le-am oferit și o altă variantă, să lipească dinozaurul pe o coroniță de hârtie. Fiecare și-a ales ce i-a plăcut mai mult. Colajele au ieșit tare frumoase! O parte dintre copii au plecat acasă cu coronițele cu dinozauri pe cap. Erau tare mândri!

La a doua oră de arte vizuale din săptămână am pictat. Am folosit un burețel pentru a ștampila pagina, apoi pe pagina colorată am lipit o siluetă de dinozaur. Silueta este de pe Twinkl, o găsiți AICI.

Iată care sunt materialele necesare pentru această activitate: bureței, acuarele, pensulă, panar cu apă, foarfecă, lipici, siluetă de dinozaur, creioane colorate. Le-am prezentat copiilor lucrarea model. Am stabilit cu ei care sunt pașii de urmat: Ce credeți că am făcut mai întâi? Ce am făcut apoi? Pagina se ștampilează cu burețelul. Dinozaurul se colorează cu negru și se decupează. Se lipește pe foaie. Toate desenele au fost prinse pe tablă ca să ne minunăm de ele. Puteți viziona și filmul activității AICI.

sunetul si litera D cu un dinozaur

Igiena unui dinozaur

Tot la dezvoltare personală, la tema despre igiena personală, am găsit o carte foarte simpatică. E o carte mai mult pentru grădiniță, dar se potrivește tare bine și cu tema noastră despre dinozauri, dar și cu tema igienei personale. Carte este How To Potty Train a Dinosaur, de Alycia Pace și o găsiți lectură, în engleză, pe Vooks, AICI. Eu am tradus-o copiilor. Am lăsat filmul să meargă și le-am tradus din mers. După lectură am vorbit despre tot felul de aspecte legate de igienă.

Vă invit să scrieți în comentarii activitățile pe care le-ați desfășurat voi la litera D sau la altă literă.

Alte articole pe blog: Litera G, Litera B.

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *