Aveam in minte subiectul acesta despre temele pentru acasa deoarece in Franta nu sunt teme si pe mine ma chinuie asta. A venit la fix o postare de pe Facebook. Printr-un link am ajuns sa citesc parerile unei mamici despre teme. Au copiii nevoie de teme? Vine vacanta si unii parinti se gandesc ingroziti ca vor primi copiii teme de vacanta. Dar … unii parinti chiar vor teme de vacanta pentru copiii lor. Altii nu vor, asa este. Eu ii inteleg si pe unii si pe altii si sunt de acord cu ambele tabere. Dar oare copiii vor teme? Teme pentru a doua zi si teme de vacanta?
In Franta nu se dau teme
Eu experimentez acum problema temelor. Din 2 parti.
In Franta copiii nu au teme. Si se cunoaste mult. Timpul din clasa nu e suficient pentru aprofundare. Copiii de aici, cei din clasa fetitei mele, 10 – 11 ani, invata greu, taraganeaza mult la mate spre exemplu, doamna le explica iar si iar. Si la franceza e la fel, cu alta doamna. Nu au de citit. “Nu ne-a dat, nu citesc.” Nu au proiecte (unul singur la engleza am vazut anul acesta), nu sunt incurajati sa caute in enciclopedii. Nu le cere nimeni macar sa se gandeasca la ceva, pentru a doua zi. Nu sa scrie ori sa citeasca, ci sa se gandeasca la o posibila solutie pentru … Profesorii din ciclurile gimnaziale si liceale recunosc faptul ca scoala primara e deficitara, cu sau fara teme, ca stilul e lejer. Abia cand sa intre la facultate copiii francezi vad ce au pierdut in toti acesti ani. Si asta nu am inventat-o eu, ci ne-a spus-o la cursul de franceza o doamna profesoara. Ne-a spus ca examenele de bac si facultate sunt grele si multi copii sunt nepregatiti, deoarece toata scoala de dinainte e prea lejera.
Adultii au teme
Pe de alta parte, profesoara mea de franceza (alta decat cea de mai sus), de la cursul pentru adulti. Ne da teme. Ne spune ca nu poti invata o limba straina daca nu repeti putin si acasa. Ne spune ca e firesc sa uiti si ca e nevoie de antrenament, sa mai treci in revista cate ceva… Ne spune sa fim atenti cand mergem pe strada si sa citim reclamele, firmele… Cand am invatat despre mobila dintr-o casa ne-a recomandat sa mergem la magazin si sa studiem etichetele si denumirile. Cand am vorbit despre partile corpului ne-a spus sa exersam acasa, la dus: Ha, ha! Nu radeti. Asa ne-a spus. Cand va spalati spuneti: acum imi spal piciorul, acum ma spal pe cap, acesta e bratul… Si ea invata, asa ne-a spus. Altfel ar uita din gramatica celorlalte limbi (stie italiana, germana, engleza).
Lifelong learning
* Si adaug aici conceptul de prin cartile de pedagogie: lifelong learning. Omul cat traieste, invata. Daca esti adult, gata, nu mai inveti nimic? Atunci de ce toata lumea citeste carti de parenting? De ce se urmaresc tutorialele de pe Youtube despre cum sa faci? Toate sunt teme, la orice varsta si da, e nevoie de ele. Asa are loc invatarea. Si cand inveti sa mergi pe bicicleta e tot asa: nu pedalezi 15 minute si gata. Exersezi mereu, zilnic, mai cazi, te ridici, iei o pauza, mai pui roti ajutatoare…
Uneori temele pentru acasa au rost
Problema cu copiii e alta si asta e alta poveste: copiii primesc teme lungi, plictisitoare, repetitive. Profesorii cred ca la mate nu poti invata decat daca faci 20 de probleme. Sa stiti ca uneori au dreptate. La mate asa inveti, asa iti formezi deprinderea de calcul. Si la gramatica e la fel. Si la limbile straine – auzi in clasa trei cuvinte noi si gata, le stii. Nu! e nevoie sa le memorizezi, sa le inveti a scrie fara sa le lipseasca litere. Desigur ca temele pentru acasa repetitive pot fi inlocuite cu unele creative. In loc sa scrie o pagina cu litera S mare de tipar, ar fi mai util sa o modeleze. Pot sa o decupeze, sa o construiasca din cuburi si sa o prezinte a doua zi colegilor. In loc sa raspunda la intrebarile despre text, sa se gandeasca la ceva in legatura cu textul. Nu toate temele trebuie sa fie scrise, unele pot fi si de gandire, de reflectie.
Pe de alta parte si aici nu stiu cine e de vina, unii copii invata din mers. Poate nici nu sunt necesare temele pentru acsa, nu au nevoie de repetitii, de aprofundari. Dar altii? Ca nu toti copiii sunt la fel si unii au nevoie de mai mult exercitiu. Mai mult chiar si decat cel din clasa.
Temele pentru acasa si in vacanta?
Teme de vacanta? Hmmm… Depinde. Depinde de copil. Depinde de parinti. Depinde de profesori. Toata lumea e implicata. Stiu ca i-am intrebat pe copii daca au nevoie de teme in vacanta. Unii au zis repede ca nu. Dar altii au fost de acord ca vor uita putin tabla inmultirii si ar avea nevoie sa o repete la un moment dat. Copiii trebuie sa se joace, mi s-a spus. da, asa e, trebuie sa se joace. Copiii invata prin joc. De aceea gasiti-le teme de joaca. Din cat e ziua de lunga, au timp si sa se joace cum vor ei, au timp si sa se joace ca la scoala. Temele nu trebuie sa dureze mai mult de jumatate de ora. Jumatate de ora pe zi de citit ceva, o pagina, doua, de scris ceva amuzant, de facut 3 calcule.
Concluzie
Tragand linie, iata care e concluzia mea: temele pentru acasa sa fie atractive, creative, incitante, neconsumatoare de timp. Alt fel de teme. Teme scrise azi, teme de gandire maine. Exercitii azi, inventeaza un joc maine. Cauta o ghicitoare azi, scrie o scrisoare maine. Explica-ne maine cum se formeaza norii. Invata-i maine pe colegii tai ceva despre desert. Am experimentat tot felul de teme. Dar pe cele monotone le-am combinat mereu cu cele creative. Iata o lista – in dreptul unora gasiti si linkuri catre articole de pe blog.
Temele pentru acasa creative
1. Adu un obiect care are legatura cu textul si explica alegerea – cea mai indragita tema la comunicare – Adu un obiect
2. Gaseste 3 simboluri pentru textul citit si deseneaza-le.
3. Inventeaza un joc de inmultire – Jocuri de inmultire
4. Deseneaza ce iti sugereaza textul – Domnul Sconcs
5. Scrie o scrisoare personajului principal – Eu, Gica si fetita fericita – o scrisoare
6. Cauta si scrie 5 informatii despre … (aer, apa, lumina, desert – la stiinte)
7. Cauta o ghicitoare despre…
8. Vizionati filmul Dacii si romanii (aceasta a fost tema de weekend)
9. Imprumuta de la biblioteca si citeste cartea …
10. Adu la scoala cartea preferata si spune-ne de ce iti place.
11. Prezinta-ne jocul preferat de pe tableta.
12. Imbraca-te ca personajul principal – Clubul de lectura
13. Alt fel de exercitii de gramatica – Fisa personala a substantivului
14. Proiect pe o perioada de aproape 2 luni – Despre animale
15. Exercitii creative pe marginea textului – Basmul – exercitii creative
16. Deseneaza – Harta familiei
17. La clasele pregatitoare si intai, in loc de scrisul pe caiet, litere decorate – Litere decorate
18. Realizeaza o colectie – am facut de-a lungul timpului si colectii de substantive si de seminte … – 100 de zile de scoala
Daca aveti intrebari sau sugestii, lasati un comentariu. Daca sunteti de acord cu mine sau nu, spuneti-va parerea. Dati-ne exemple de teme creative, amuzante, deloc plictisitoare.
Ema
Acest articol a rezonat foarte bine cu ceea ce consider ca trebuie sa aducă o temă pentru acasă, copilului. Din nefericire, în multe situații, temele pentru acasă sunt ca niște pietre de incercare pentru copil, încercare care în cazul negasirii rezolvările corecte duce la descurajare, lipsa de stima de sine, eșec. Implicarea părinților, cărora le este greu să-și adapteze propriilor cunoștințe, nivelului de înțelegere a copilului, formelor de învățare specifice vârstei acestuia, conduce, implacabil la eșec. Foarte veridic este articolul prezent.