Cum sa decodifici un text literar? Dupa ce l-ai citit, te multumesti doar cu intrebarile de baza? Cine, cand, unde, cand, de ce? Hai mai bine sa mergem mai departe si sa exploram si alte aspecte ce se pot ascunde in spatele cuvintelor. In exemplele de mai jos este un text narativ: Gulliver in tara piticilor, din cartea Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift.
Un text literar se vede, se simte, se aude
Unii copii sunt foarte sensibili la subiectul cele 5 simturi. Daca un text literar pe care il studiati se potriveste pentru aceasta sarcina, nu o ocoliti. Ii veti ajuta pe copii sa intre in pielea personajelor, sa isi imagineze, sa fie empatici. Imagineaza-ti ca esti Gulliver. In timp ce dormi, piticii te leaga cu sfori. Te considera un dusman, un pericol. Ce simti? Esti legat, te poti ridica? Ce simte, ce vede, ce aude Gulliver?
Text literar creativ = Sarcini creative
Exersati formularea intrebarilor cu o sarcina simpla: Pune o intrebare personejelor. Intreaba-i ceva pe pitici. Imagineaza-ti ca esti Gulliver, ce i-ai intreba pe pitici? Pune o intrebare din perspectiva cititorului. Intrebarile ii ajuta pe copii sa vada anumite detalii, sa se concentreze asupra unor anume lucruri, sa identifice lucrurile importante, sa aleaga din multitudinea faptelor prezentate ceva despre care pot cere informatii.
Sfatuieste personajul!
Aaaa, cu totii suntem buni la dat sfaturi, nu-i asa? Da, chiar asa poate fi. Veti vedea ca la primele exercitii copiii mai mici aleg solutii agresive, negative. Da-i un sfat lui Gulliver – Pleaca din tara noastra!, Daca nu pleci, te vom ucide! – acestea ar putea fi raspunsurile imediate. Incurajati copiii sa gaseasca solutii pasnice, sa sfatuiasca bland, sa sugereze ceva prin prisma celor citite. Daca esti Gulliver, intins pe pamant si legat cu sfori, ce sfat vrei sa primesti?
Exercitii de gramatica
In functie de tema pe care o aveti la gramatica, incercati sa formulati sarcini care sa impleteasca exercitiile de vocabular, de morfologie cu un text literar pe care il studiati. Aici, in pozele mele, gasiti sarcina care se refera la adjective. Dar la fel de bine poate fi orice altceva, in functie, desigur si de ce va ofera textul: Gasiti substantive la numarul singular, Identificati 5 verbe, Gasiti o propozitie exclamativa, o propozitie simpla…
Elevii sa gaseasca si ei sarcini pentru colegi
Cand le cereti sa fie ei invatatori, copiii se simt importanti, puternici si valorizati. Stiu ca parerea lor conteaza. Dati-le ca sarcina sa formuleze chiar ei sarcini pentru colegi. Le pot scrie pe foi separate, apoi schimbati foile intre colegi. Deasemenea, folositi sarcini amuzante care au legatura cu viata cotidiana: Compune o framantare de limba cu cuvantul Gulliver, Scrie o reteta de prajitura pentru Gulliver, Scrie o propozitie in care toate cuvintele sa inceapa cu litera G si sa aiba, desigur, legatura cu respectivul text literar.
Imi vine acum in minte ca as fi putut realiza si sarcini care sa aiba legatura cu alte discipline: Compune un cantec despre pitici sau despre Gulliver, Inventeaza un dans al piticilor, Compune o problema, Descrie peisajul folosind termeni stiintifici.
Daca aveti si alte idei despre cum va puteti juca si cum puteti analiza un text literar, in versuri sau in proza lasati un comentariu.
Gasiti pe blog si alte idei creative pentru analiza textului: O scrisoare catre Gulliver, 12 activitati de intelegere a textului, Textul narativ – Buratino.
Ema
1 thought on “Text literar – Gulliver – idei de analiza”