Anul acesta sunt intr-un nou proiect eTwinning: Mathematics in Art. Toate proiectele presupun colaborare intre participanti, lucru in grup si separat, implicare, folosirea instrumentelor digitale, integrarea activitatilor in programul de scoala, promovarea tarilor. Va povestesc in acest articol despre instrumentele digitale pe care le-am folosit acum la inceputul proiectului. Pe unele dintre ele le foloseam oricum, de altele am aflat cu ocazia acestor activitati.
Unele aplicatii merg mai bine pe telefon, altele pe calculator
Pentru a ne crea un avatar ni s-au propus doua aplicatii: MomentCam si Voila. Le-am folosit pe amnadoua. Ca la alte aplicatii cu care se poate realiza un avatar, MomentCam te lasa sa iti faci o poza si apoi sa alegi elemente pentru portret: forma fetei, statura, imbracamintea. Poti alege sa adaugi un background cu o activitate. La fel este cu Voila. In plus, la Voila poti transforma avatarul tau intr-o schita desenata cu creionul grafic.
Orice proiect incepe cu prezentarea tarii, a scolii si a clasei. Plotagon este o aplicatie cu ajutorul careia se pot realiza filme. Aplicatia are niste templeturi predefinite, decoruri si personaje. Se pot adauga voce si text. Cu Plotagon am realizat prezentarea scolii. Pentru ca aplicatia are o perioada gratuita, am incercat sa ma incadrez in timp. E usor de folosit: am setat decorul sa fie o sala de clasa, am ales un personaj din galeria de imagini si am inregistrat vocea. Se pot adauga si sunete sau muzica. Aplicatia pentru laptop dadea niste erori, asa ca am folosit aplicatia pe telefon. Puteti viziona prezentarea AICI.
Poza clasei cu imagini avatar
Prezentarea clasei am realizat-o cu o alta aplicatie, Pixton. Fabuloasa aplicatie, am lucrat pe calculator. Are, la fel, o perioada de 7 zile fara plata, asa ca a trebuit sa ma incadrez. Am creat un cont si o clasa. Am trimis copiilor linkul clasei si ei si-au creat acolo un avatar. Toate imaginile realizate de copii se salveaza intr-un template de clasa, astfel ca la sfarsit am obtinut o poza a clasei. Partea amuzanta este ca aplicatia aplica niste filtre tematice: Craciun, iarna, astronauti, la biblioteca, stil western, in laboratorul de chimie, artistii etc. Toate personajele din poza apar diferit costumate, in functie de tema. Mi-am salvat poze cu toate filtrele aplicate. Cu aplicatia aceasta pot fi realizate mai departe comics: imagini in care personajele apar cu norisorul in care se scriu cuvintele pe care le spun, benzi desenate.
Imaginea obtinuta in Pixton am incarcat-o in Genially pentru a o face interactiva. La fiecare elev din clasa, la click, apare un text in care copiii au scris cateva cuvinte despre ei. In Genially am lucrat pe calculator.
Sunt foarte multe aplicatii pentru un colaj cu poze
Sunt atat de multe aplicatii pentru editare poze si video, incat uneori nu stii ce sa alegi. Cam toate fac aceleasi lucruri, doar unele au functionalitati in plus. Cu aplicatia Phinsh am facut un colaj de poze. La proiectul eTwinning s-a scris numele proiectului cu colaje sub forma de litere. Fiecare participant si-a ales o litera pe care a transformat-o in colaj. Eu am pus la litera mea imagini din cadrul proiectului. Aplicatia e usor de folosit, am instalat-o pe telefon. Are o multime de forme in care se poate realiza un colaj. Am incarcat fotografiile si am ales in ce format sa fie asezate.
Pentru ca la prima noastra activitate, Matematica si Arhitectura, trebuia sa cream harti mentale, ni s-a propus folosirea unei aplicatii care relizeaza diagrame: Gliffy. E usor de folosit, are aceleasi functionalitati ca si alte aplicatii de acest fel. Are templeteuri, dar te lasa sa organizezi si cum vrei tu diagramele. Pe laptop am folosit-o.
Cu Pixlr, pe telefon, am creat colaj cu fotografiile de la activitatile de pana acum. E o aplicatie usor de folosit, totul e intuitiv, trebuie sa urmezi pasii pe care ii sugereaza aplicatia. Pe poze sau pe colaj se pot adauga text si stickere, se poate alege un anumit template sau un stil.
Dupa ce termin de lucrat cu aceste aplicatii, le dezinstalez. Le pastrez insa pe cele pe care le folosesc in mod uzual. Dar imi notez tot ce am folosit, dupa cum vedeti si in acest articol, pentru a sti la un moment dat la ce ma ajuta fiecare. Nimic din ce am prezentat aici nu e greu. Idee de baza este ca trebuie sa incercati mereu, sa cercetati fiecare buton, fiecare functionalitate. Toate acestea 8 si alte mii de aplicatii functioneaza pe aceleasi principii si exista un limbaj universal de simboluri pe care le regasim la fiecare.
Daca si voi aveti o aplicatie usor de folosit pe care o utilizati in activitatea voastra, va invit sa scrieti un comentariu cu ideile voastre. Sau sa ne dati detalii despre proiecte eTwinning ori alt fel de proiecte pe care le aveti cu copiii.
Alte articole pe blog: Aplicatii de pictura, Lista cu resurse si aplicatii.
Ema