La 6 – 7 ani copiii vorbesc despre iubire cu oarecare retinere. Apare deja zona interzisa cu iubiti si iubite si li se pare ceva amuzant si oarecum rusinos ca cineva sa aiba o iubita. In plus adultii care se pupa sunt considerati scarbosi. O tatonare continua e zona desemnata a iubirii, un amestec de teama si rusine. Pentru ca aud in jurul lor de Valentine’s Day, copiii sunt oarecum pregatiti sa vorbeasca despre asta. Nu lasa mingea sa iti scape, nu te ascunde as zice eu in spatele ideii ca e o sarbatoare imprumutata si ca nu e pentru copii. Nu conteaza cum e, de unde e, important mis e pare faptul ca ei stiu deja niste lucruri si noi, adultii, putem profita de ocazie pentru a lamuri anumite aspecte. Eu le-am intors gandurile sa fie spre zona lor de varsta si am spus ca vorbim despre prietenie la 7 ani.
Prietenia e o forma de iubire
Intr-o carte pe care ne-o citise doamna de engleza in cadrul proiectului meu Colectie de cititori, o carte cu norisori, se spunea la sfarsitul unei povesti ca: Prietenia e o forma de iubire. Mi-a placut foarte mult. Am pornit de la ea in discutia despre iubire si Valentine’s Day.
Asa ca azi, 14 februarie, am vorbit despre iubire si prietenie. Despre iubiti si iubite, despre prieteni si care e diferenta. Am spus ca azi vorbim mai mult, noi, despre prietenie, deoarece si prietenia e o forma de iubire. Am stabilit ca iubitii sunt pentru cei care au peste 18 ani. Acum, la 6-7 ani vorbim despre prieteni.
I-am asteptat cu inimioare din hartie si bomboane. Le-am scris pe tabla cuvinte care au legatura cu prietenia. Am discutat fiecare cuvant. Ei au dorit sa scrie cuvintele si pe caiet.
Daca o fetita place un baiat, nu inseamna ca sunt iubiti. Si invers. De ce ii place unei fetite de un baiat? Pentru ca vorbeste frumos, o ajuta, are haine curate, se pricepe la desen, stie sa citeasca. De ce ii place unui baiat o fetita? Poate pentru ca scrie frumos, stie sa spuna ghicitori, stie sa construiasca cu Lego, are parul prins in codite. A iubi ceva e mai mult decat sa iti placa ceva. Cand spunem: Imi plac spaghetele e ceva obisnuit, dar cand spunem Iubesc spaghetele aratam ca avem o preferinta culinara bine definita. (Daca noua ne suna foarte intens Je t’aime, francezii spun asta atunci cand doresc sa arate ca le place ceva foarte, foarte mult. Mi-a trebuit ceva timp sa ma obisnuiesc si sa spun si eu J’aime beaucoup le fromage. ) Asa e pentru tot felul de lucruri. Adultii se iubesc, au spus copiii. Si pasarile si animalele si toti oamenii se iubesc, le-am spus eu. Leul iubeste o leoaica, vrabia un vrabioi, ursul are o ursoaica, pisica pe motan.
De la ce varsta e iubire?
Iubire e din prima clipa, de la bebelusie. Consider ca a doza subiectele sa fie pe potriva varstei, fara a le ocoli, fara a le interzice, fara a le trece in zona de tabu e mai de folos. Copiii sunt curiosi si curiozitatea nu o sa dispara daca le spunem: Esti prea mic, iubirea nu e de tine. Dar pentru ca multi dintre parinti folosesc deja termenul iubire atunci cand le transmit copiilor sentimentele lor (dimineata spre exemplu, la despartire, peste gardul scolii mamici fac cu mana copiilor si striga tare: Te iubesc!), atunci vine firesc sa nu separam termenul, ci ceea ce inseamna el la diferite varste. E tot iubire si sentimentul mamei pentru copil, dar si al iubitei pentru iubit. Depinde de noi sa stabilim limite.
Voi aveti povesti de iubire?
Alte articole pe blog: Sentimetru – Cum te simti azi?, Dezvoltare personala la clasa pregatitoare.
Ema