Ziua porților deschise pentru copiii care vor fi în clasa pregătitoare

La mijlocul anului școlar, Ziua porților deschise este ziua cu cele mai mari emoții. Învățătorii care îi așteaptă pe viitorii școlari și pe părinții lor și, de cealaltă parte, copiii de grupă mare și părinții – pe toți îi încearcă nerăbdarea, emoția primei întâlniri, curiozitatea. Vă spun în acest articol cum a fost această zi la școala noastră și vă sugerez și alte activități pe care le-am aflat de la colegi din țară.

Emoții și curiozitate

O astfel de zi e tare importantă pentru viitorii școlărei. Dacă i-ați vedea cât sunt de mici și ce emoții mari au! Le e de folos să vadă cum e școala, cum sunt elevii mai mari. Și părinților lor le e de folos o astfel de vizită: pot pune întrebări învățătorilor, pot vedea unde și cum vor învăța copii lor. Unii părinți au și alți copii școlari, ei știu deja cum e la școală.

La școala mea ziua porților deschise a fost într-o zi de joi, o zi de cursuri. M-am înțeles cu colegele mele de clasa a patra să dedicăm această zi viitorilor școlărei. Am ales să fie într-o zi obișnuită din săptămână deoarece am dorit ca micuții să vadă atmosfera din școală, iar elevii de clasa a patra să se poată implica activ în acest eveniment. Elevii mari, așa le-am spus, abia au așteptat să îi vadă pe cei de 5 și 6 ani. S-au simțit importanți.

Copiii au venit fie cu părinții lor, pe rând, fie cu grupa de la grădiniță și cu doamnele educatoare. A fost forfotă, aglomerație, voioșie. Elevii de clasa a patra i-au primit pe cei mici în clasă și i-au invitat să stea în bănci. Au vorbit cu ei și le-au arătat cum lucrează ei, ce manuale și caiete au.

Activități și surprize

Am pregătit pentru viitorii școlari 3 fișe cu activități. Acestea au fost doar un pretext pentru ca elevii de clasa a patra să îi ajute pe copiii de la grădiniță să interacționeze.

Le-am pregătit însă fișe mici cu literele alfabetului pentru a-și scrie numele, o fișă cu un labirint și un pătrățel cu o cifră ce se putea transforma într-un personaj (copiii i-au adăugat ochi, urechi, pălărie). După cum știți, nu așteptăm ca atunci când intră în clasa pregătitoare copiii să știe să scrie, să citească și în niciun caz să socotească. Toți copiii pe care i-am întâlnit cunoșteau cifrele și literele și știau să își scrie numele. Nu am stat să văd dacă știu toate literele, nu acesta era scopul meu. Găsiți fișele pentru a le salva în calculatorul vostru AICI.

Tot cu elevii de clasa a patra am pregătit o mică surpriză: semne de carte în tehnica Origami. E ceva simplu, găsiți pe internet tutoriale. Au adăugat semnelor ochi și gurițe zâmbitoare. Fiecare copilaș a primit un semn de carte. A fost pentru mine un bun prilej să vorbesc cu ei despre culori, despre cărțile preferate și despre cărțile pe care le au acasă, le-am arătat cum se folosește semnul de carte.

Viitorii școlari să fie independenți

Am stat de vorbă și cu părinții copiilor. O parte dintre ei nu aveau întrebări pentru mine. Alții au dorit să știe care e programul unei zile, cum se învață literele, care sunt rechizitele necesare. Le-am precizat părinților ce am scris și mai sus: nu e nevoie ca viitorii lor elevi să știe să scrie și să citească sau să socotească. Ar fi însă de mare folos ca în septembrie copiii să fie autonomi, independenți, să știe să se îmbrace, să meargă la toaletă, să își scoată pachetul de mâncare, să deschidă sticla de apă. Au fost părinți care m-au întrebat ce să exerseze până la toamnă. Acest lucru să îl exerseze: copiii să poată să se descurce singuri în situații de rutină personală. Și le-am recomandat să citească copiilor în fiecare zi.

Pentru că suntem în școală trei învățători de clasa a patra, copiii cu părinții sau cu doamnele educatoare au vizitat toate clasele.

Alte variante de organizare a acestei zile

De la colegi învățători din țară am aflat că la ei în școală Ziua porților deschise e sub altă formă:

  • se desfășoară într-o zi de sâmbătă, într-un anumit interval orar;
  • sau se desfășoară după-masa, într-o zi din săptămână;
  • sunt invitați să ajute și să participe doar câțiva elevi sau toți din clasele a patra;
  • învățătorii pregătesc jocuri în curte și activități în sălile de clasă;
  • una dintre activități este să îi adune pe copii în cerc și să le citească o poveste, apoi să discute cu ei;
  • copiii pot picta și desena;
  • învățătorii îi învață un cântecel;
  • se fac poze într-un loc special amenajat.

Dacă ați avut și voi o astfel de zi în școala voastră, spuneți-ne în comentarii cum a fost și ce activități ați pregătit pentru viitorii școlari.

Alte articole pe blog: Numarul si cifra 1 la clasa pregatitoare, Numaratoare din 5 in 5.

Ema

3 thoughts on “Ziua porților deschise pentru copiii care vor fi în clasa pregătitoare”

  1. Ema, cât de frumoasă e viața prin ochii tăi! Cât de minunate sunt toate jocurile și poveștile și întâmplările tale. Și cât de mult as vrea sa te cunosc ! Pentru că am lipsit la ziua portilor deschise – mama și tata nu au știut nimic – mă întreb oare va mai fi vreo poartă deschisă acolo pentru mine ? Aș vrea să te cunosc – să ne jucăm și sa învățăm împreună. Tu vei fi învățătoare la clasa pregătitoare? Aș vrea să mă pregătești și să mă “educhezi” tu. Dacă e așa am să mă mut acolo lângă Dacia să pot să fiu cu tine. Te rog dă-mi de știre dacă tu vei fi ! Mulțumesc, Sara

  2. Dragă Ema, mulțumesc mult de răspuns. Abia aștept să vin să mă joc si să învăț cu tine. Simt că în curând vom deveni prietene bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *