Ziua ZICI – Să citim împreună!

Ce moment minunat e această zi în care copii din atâtea școli citesc împreuna! Cu siguranță că foarte mulți citesc zilnic, însă un moment de sărbătoare pentru lectură e tare special. Pentru această zi le-am propus elevilor mei din clasa pregătitoare să citim împreună cartea Ce poți face cu o problemă, de Kobi Yamada, cu ilustrații de Mae Besom. Pun mai jos momentele la care m-am gândit.

Ziua ZICI - Să citim împreună

Brățara pentru ziua ZICI

Z.I.C.I. e un acronim. Le voi vorbi copiilor despre ziua ZICI – Ziua Internațională a Cititului Împreună, de ce avem o astfel de zi și îi voi întreba pe ei ce cred despre acest eveniment.

Le-am pregătit și o brățară. E din hârtie, o vor decupa și o vor decora, dacă doresc. Găsiți 3 tipuri de brățări pentru această zi AICI.

Etapa de prelectură

Copiii din clasa mea pregătitoare au cu toții cartea Ce poți face cu o problemă, de Kobi Yamada. Au primit-o de Crăciun. Cu toții au citit-o acasă, acum e momentul să o lecturăm împreună la școală, să ne uităm la ilustrațiile realizate de Mae Besom și să discutăm.

Le voi arăta copiilor pe internet cine e autorul și cine e ilustratoarea.

Cum arată o problemă? Ce formă are? Cu ce culoare o asociezi? O poți desena?

Ce înseamnă să ai o problemă? Când o situație devine problemă?

Cât de mare e problema ta? Avem în clasă un poster cu această idee și ne raportăm mereu la el atunci când copiii nu știu să rezolve o situație. Uneori descoperă că problema nu e atât de gravă, de mare, că o pot gestiona, că găsesc soluții.

Exemple de probleme pentru care ei să stabilească cât de mari sunt: Ai uitat penarul acasă și nu ai cu ce să scrii. Ai spart un geam cu mingea. Ai călcat în noroi și trebuie să mergi la o petrecere. Mama nu te mai lasă să te joci pe telefon.

Lectura cărții

Deoarece toți copiii au cartea, va fi ușor pentru ei să urmărească textul. Am în clasă copii care citesc bine. Le voi citi eu sau poate voi lăsa uneori pe câțiva dintre ei.

Vom studia ilustrațiile și vom urmări culorile și modul în care se schimbă ele până la finalul cărții.

Le voi propune să mimeze diferite situații în care să află personajul din carte.

Vom discuta pe măsură ce citim și le voi sugera să găsească asemănări cu ceva din experiența lor.

După lectură

După lectura cărții și analiza imaginilor, vom avea un exercițiu-joc: Din nefericire…, Din fericire… . Acest joc ne va ajuta să transformăm situațiile problematice în situații bune sau din care putem învăța ceva.

Voi ce ați pregătit pentru Ziua Z.I.C.I?

Alte activități cu cărți găsiți pe blog: Cartea călătoare cu pisici, Ce poți face cu o idee?.

Ema

 

1 thought on “Ziua ZICI – Să citim împreună!”

  1. Bună dimineața! Elevii dumneavoastră citesc? Ce metode folosiți? Chiar dacă nu este o competență cerută de programă la clasa pregătitoare, parcă nu văd sensul de a recunoaște literele fără a lega cuvinte. Deci, cumva, cititul ar trebui să vină de la sine. Dumneavoastră cum procedați?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *