Stiati ca un român a inventat senzorul optic din ceasurile inteligente, senzorul care masoara pulsul? Da, un român si noi l-am intalnit. Pe Zoom, ce e drept, dar e minunat si asa. A fost o onoare pentru copii si pentru mine sa avem doar pentru noi un cercetator care sa ne raspunda la intrebari. Fizica si astrofizica pe intelesul copiilor. Asa a fost timp de 40 de minute, cat un Zoom mic. Surpriza mea pentru copiii din clasa intai: intalnire cu un om de stiinta. Filip din clasa mea e pasionat de inginerie, de avioane. Am in clasa 19 baieti si 8 fete, dar toti sunt foarte interesati de spatiul cosmic si multi fac acasa experimente de fizica. Asa ca le-am propus sa puna intrebari domnului Cristian Presură, cercetator, fizician, om de stiinta. A fost o intalnire minunata, copiii au fost impresionati.
Fizica pe intelesul copiilor
Cum v-am spus, copiii clasei mele sunt pasionati de stiinta. Cred ca eu nu reusesc sa acopar toate dimensiunile acestei pasiuni. Cand am vazut la Filip o carte de fizica, mi-a venit ideea sa il invit pe autorul sau sa stea de vorba cu elevii. Domnul Cristian Presură a fost foarte amabil si a acceptat. Ii multumesc pentru ca si-a facut loc in orar pentru intrebari mari de la copii mici. Ca sa il convinga, Filip i-a scris si o scrisoare si si-a facut poza cu cartea dansului, iar eu i le-am trimis prin mesaje.
Cristian Presură are doua carti de stiinta pentru copii: O calatorie prin univers – Astrofizica povestita, Fizica povestita. Ele se adreseaza copiilor mai mari, nu chiar de clasa intai, dar cred ca pasionatii nu vor fi deranjati de acest lucru. Dovada e Filip care le citeste si are numai 8 ani. In clasa mea sunt copii care abordeaza titluri complicate, cu mult text, cu subiecte de stiinta. rares, spre exemplu e pasionat de dinozauri, iar fetele, am observat, cerceteaza tot. Desi copiii nu cunosc multi termeni, se pare ca acesta nu e un impediment. Dovada intalnirea noastra, unde ei au pus intrebari.
Inventatori de mici
Si chiar au pus intrebari pertinente. Au dorit sa afle ce temperatura are Soarele si daca toate materialele se topesc in apropierea sa. Au intrebat despre planete, despre stele. Despre cum a scris domnul Presură cartea. Pentru ca toti au acasa o carte de stiinta, multi ne-au aratat titlurile lor si au ales o imagine care le place. Ne-au explicat de ce le place acea imagine, iar domnul Cristian (asa i-au spus copiii) le-a dat si alte detalii despre subiectul din poza.
Filip ne-a aratat un experiment pe care il face el acasa, un experiment despre magnetism: o baterie, o sarmulita si un magnet sub baterie. Domnul Cristian i-a incurajat pe copii sa fie curiosi, sa cerceteze si sa recicleze. Lui Marc, ce doreste sa devina inventator, i-a spus ca poate sa inceapa chiar de acum cercetand lucrurile care ii cad in mana, desfacandu-le si observand cum functioneaza mecanismele.
Cred ca putem mai departe, la un alt nivel. Cu siguranta copiii au fost motivati acum de aceasta activitate si o vom avea ca punct de reper. Eu pot sa ii incurajez sa caute explicatiile stiintifice in actiunile noastre de toate zilele. Programa scolara ne ofera un cadru, dar el pare mic pentru deschiderea pe care o arata acum copii.
Daca aveti si voi copii pasionati de stiinta, va invit sa scrieti intr-un comentariu ce activitati realizati si ce aspecte ii preocupa.
Alte articole pe blog: Zoom cu un scriitor, Ziua pianului.
Ema