Zoom cu un scriitor – Ramona Miza si Zana Papiota

Cat e de minunat faptul ca acum, online, ne putem intalni cu oameni valorosi! Le-am pregatit copiilor o intalnire cu un scriitor: Ramona Miza, autoarea cartii Povestea Zanei Papiota. O intalnire pe Zoom, 40 de minute in care au incaput o multime de idei frumoase. Va spun mai jos cum a decurs activitatea.

scriitor

De unde incepe o poveste?

Ramona Miza este mamica si scrie povesti. Una dintre ele este Povestea Zanei Papiota aparuta la Editura Nomina. O gasiti AICI. M-am gandit ca va fi interesant pentru copiii mei de clasa intai sa stea de vorba cu un scriitor, sa afle detalii despre cum se scrie o carte. Ramona, iti multumim, copiii au fost foarte incantati.

Am citit cu copiii povestea, am discutat in jurul ei. I-am invitat sa se gandeasca la ce ar dori sa afle de la scriitoarea cartii. Si-au pregatit intrebarile si sa stiti ca au avut interventii foarte frumoase.

Ramona ne-a povestit cum a luat nastere cartea, care a fost sursa sa de inspiratie. Cat a durat de la povestea in sine si pana la tiparire. Cine a ilustrat cartea si cum a ales ilustratiile – se pare ca nu e usor sa alegi. Am vazut imaginile pe care ea le-a primit de la trei desenatori. La fiecare copiii au exclamat incantati, imaginile erau diferite si totusi se potriveau atat de bine povestii!

Eu am pregatit un joc in Wordwall pe marginea cartii. Copiii au daruit zanei o masina noua de cusut,  multa ata si iubire. Au gasit ca i s-ar potrivi si alte nume: Indemanatica, Croitoreasa, Priceputa, Ramona. Are legatura povestea cu tine? Da, a spus Iris, deoarece si ea are magie. Incepe povestea ca si cum ai fi un ac cu ata. Teodora a spus ca Zana probabil ar infasura-o pe mosorul masinii de cusut.

 

scriitor

Am fost curiosi sa aflam…

  • Care e continuarea cartii? – Marc a vrut sa stie acest lucru. A motivat ca a aflat ce poveste are zana, dar ar vrea sa stie ce se intampla cu copiii. Ramona are acum o idee pentru o carte noua.
  • Teo: Cum ii cheama pe copii? – Copiii din carte nu au nume, dar Ramona ne-a explicat cum alege ea numele personajelor din carti. Avem ca tema sa ne gandim noi la niste posibile nume pentru copii.
  • Tudor: Cat a durat sa faceti cartea? – De la poveste si pana la tiparire au trecut 3 ani. Ca sa isi dea seama ce inseamna acest lucru, le-am spus ca Ramona a scris povestea cand ei aveau 4 sau 5 ani. A fost mai usor de inteles asa. Lucas a socotiti repede ca acest lucru s-a intamplat in 2018.
  • Iris: De unde v-a venit inspiratia?
  • Ema: Au importanta imaginile? – Se pare ca uneori au importanta, alteori nu, depinde de poveste, de text, de varsta celui ce citeste. Filip a adaugat ca pana la 12 ani e bine sa fie abordate carti cu ilustratii, e mai interesant asa.
  • Marc: Unde e tatal copiilor? Ramona, trebuie sa scrii o carte in care sa apara si zânul tată.

Tema pentru acasa de la un scriitor

Cum ducem povestea mai departe? Ramona ne-a rugat sa ne gandim la o poveste despre o zana. Ne-a aratat o papusica si sarcina noastra e sa ii gasim nume si sa imaginam niste intamplari. Le vom pune pe hartie. Apoi, avem de votat niste ilustratii, sa alegem care credem noi ca ni se potriveste.

Asteptam urmatoarea carte, va fi cu o alta zana. Numele ei ne da de gandit, nu vi-l spun. Oare ce puteri va avea? Si pun pe lista ca ar trebui sa vizitam o editura si o tipografie.

Dupa lectura acestei carti, copiii m-au intrebat cand vom coase. Sigur, vom face asta. Au spus ca nu se tem de ac si au deja cateva idei despre ce ar putea mesteri. Am putea aborda cartea la matematica tema unitati de masura pentru lungime, dar si la dezvoltare personala pentru a vorbi despre increderea in sine, despre cum ii ajutam pe ceilalti.

Te invit sa citesti cartea Povestea Zanei Papiota cu elevii tai. Lasa un comentariu cu ideile tale despre aceasta carte sau recomanda-ne un titlu care v-a placut voua. Voi v-ati intalnit cu un scriitor?

Alte articole pe blog: Ce carti citesc copiii?, Provocare la citit

Ema

1 thought on “Zoom cu un scriitor – Ramona Miza si Zana Papiota”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *