Bagajul de tabara – lucruri multe in valiza mica

Mare bucurie cand se pleaca in tabara! Sau in excursie de 2 -3 zile si copiii stiu ca vor dormi fara parinti… O tabara e o lectie de viata si nu trebuie sa va faceti griji ca isi va amesteca hainele curate cu cele murdare, ca nu va folosi prosopul care trebuie, ca nu isi va schimba tricoul patat. Copiii invata din mers si prin raportare la grup, se adapteaza, isi ajusteaza nevoile, obisnuintele si mai ales proritatile. Tabara e o experienta ce trebuie repetata an de an, deoarece e un moment in care copilul invata sa se descurce singur, sa ia decizii, sa fie independent din toate punctele de vedere.

Ce puneti copiilor in bagaj? Iata regulile mele:

1. Intrebati profesorul care merge in tabara daca bagajul trebuie sa contina ceva anume, in functie de specificul taberei – la munte, la mare…
2. Faceti bagajul impreuna cu copilul, lasati-l pe el sa aseze, sa impacheteze, altfel nu va sti ce are si unde i le-ati pus.
3. Daca ii dati medicamente (voi preciza mai jos), instruiti copilul sa nu le ia dupa capul sau, sa anunte profesorul si sa le ia numai sub supravegherea profesorului.
4. Verificati prognoza meteo din zona in care va fi tabara
5. Folositi un troller – unul de marime medie. Bagajul trebuie sa fie destul de mic, cu strictul necesar. Incercati sa ambalati totul intr-un singur troller, copilul sa nu aiba in grija 2-3 genti. Pentru autocar, pregatiti un rucsac mic cu strictul necesar.
bagajul de tabara

Ce sa contina bagajul

Unele dintre articolele de mai jos sunt obligatorii pentru siguranta si confortul copilului:

Puteti descarca lista AICI.

1. Obligatoriu – 2 perechi de incaltaminte, din care una neaparat sa fie pantof de sport, cu varful inchis. De ce 2? Deoarece poate copilul are un accident, i se desprinde talpa, calca intr-o balta si i-ar fi necesara o pereche de schimb.
2. Slapi de baie – pentru siguranta si igiena
3. Un prosop de sters peste tot – din proprie experienta va spun ca daca au 2-3 prosoape, copiii folosesc doar unul si culmea pe cel mai mic. Daca tineti neaparat, puneti un prosop de fata si unul pentru corp. Daca e o tabara la mare, puteti pune 2-3 prosoape medii si instruiti copilul sa le puna la uscat dupa fiecare folosire).
4. Tricouri – calculati cate unul pe zi si mai adaugati inca 2.
5. Obligatoriu un jerseu
6. Pantaloni, jeans, jeggings pentru fete, pantaloni scurti, fuste
7. Geaca de fas cu gluga de ploaie – uitati de umbrela, copiii nu au grija de umbrela.

Mai punem?

8. Pijama
9. Sosete (o pereche pe zi si inca 2 de rezerva), chiloti (unul pe zi si inca 2 perechi de rezerva)
10. Punga pentru schimburile murdare
11. Un rucsac mic in care sa incapa o sticla de apa, un pachet de batiste, o gustare, servetele umede
12. Cosmetice in sticlute mici (evitati sapunul lichid cu pompita – se poate varsa prin bagaj si copiii nu stiu sa sigileze recipeintul). 2-3 pachete batiste de hartie, 2-3 pachete mici de servetele umede
13. Crema de plaja si palarie sau sapca.
14. Gustari ambalate in pungi mici (sticks, biscuiti, fructe uscate). Fara ciocolata! Evitati sa cumparati o cantitate mai mare de sticksuri spre exemplu si sa o distribuiti in pungi mai mici – dupa vreo 2 zile sticksurile se inmoaie, nu mai au gust bun.

15. Doua sticle de apa de 0,5 litri.

Inca?

16. Medicamente – De alergie (daca e de obicei alergic la praf, fan, flori), medicament pentru febra, pentru diaree, spray de tantari si / sau de capuse, cativa plasturi de diferite marimi. Instruiti copiii cum se foloseste sprayul de tantari.
17. Optional – 2 mere – Dar fara banane, pere, cirese, alte fructe moi, zemoase.
18. Costum de inot.
19. Un costum simplu de carnaval, ceva ce poate fi improvizat.
20. Carti de joc, spiners, minge care se umfla – E totusi alegerea fiecarui copil sa isi ia ce jucarie doreste.
21. Incarcatorul de telefon.
22. Bani – calculati o suma pentru fiecare zi si adaugati ceva de rezerva (intrari la muzee, parcuri, suveniruri). Nu dati copiilor bancnote mari, e de preferat sa aiba hartii de 5 sau 10 ron.
23. Adeverinta eliberata de medicul de familie in care se specifica faptul ca nu sufera de boli si poate merge in tabara.

24. In cazul in care copilul are rau de miscare, pregatiti separat pentru a le avea la indemana 2-3 pungi de plastic, o sticla de apa, servetele umede si intrebati medicul ce va recomanda. Unele medicamente se iau cu o seara inainte de calatorie. In ziua calatoriei, micul dejun trebuie sa fie usor si servit cu ceva timp inainte de plecare (in cazul in care se pleaca dimineata, spre exemplu).
bagajul de tabara

Ce sa nu puneti copiilor in bagajul de tabara

Ar fi bine sa nu le puneti: ciocolata, fructe moi, alimente perisabile: oua, tartine cu sunca, medicamente specifice unei anumite boli (pe acestea le puteti da direct profesorului), obiecte taioase, recipiente de sticla, pufuleti si chipsuri (mirosul emanat de pufuleti e neplacut intr-un autocar).

Din experienta mea personala, in tabara niciun copil nu citeste vreo carte si nu rezolva in caietul de vacanta.

Daca aveti si alte recomandari, lasati sugestiile voastre in mesaj. Povestiti-ne cum a fost in taberele voastre.
Iata aici si un articol scris de o mamica Drumul vietii – ce punem in bagajul copiilor.

Distractie placuta!
Ema

1 thought on “Bagajul de tabara – lucruri multe in valiza mica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *