herve tullet

Herve Tullet si cartile lui interactive

Un autor tare indragit in Franta este Herve Tullet. S-a nascut in 1958, a studiat artele plastice si decorative si este de formatie ilustrator. Insa a inceput sa scrie carti pentru copii. Si nu orice fel de carti. Sunt unele speciale, jucause, pline de culoare. Interactive. Tullet combina in ele teoria culorilor si abordarea jucausa. Cartile au text putin, deoarece, nu-i asa, o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte. Multe dintre ele sunt invitatii la a explora nu doar arta, culorile, ci si pe sine. Unele au forme, gauri decupate in pagini, altele au doar cateva puncte si cateva linii. Insa abordarea sa invita la a duce mai departe fiecare punct, fiecare pata de culoare.

Siteul Herve Tullet AICI.

Cartile interactive ale lui Tullet

Dupa ce le veti vedea, va vor veni in minte o multime de idei despre cand sa le cititi copiilor. La clasa sau acasa, ca inceput pentru orele de pictura sau pentru dezvoltare personala. Eu le-am gasit la biblioteca in limba franceza. In librariile din Romania le gasiti in limba engleza, una sau doua sunt traduse in limba romana. Cea mai cunoscuta este Apasa aici.

Titlul original al cartii este Un livre (O carte). Traducerea a fost facuta in engleza cu Press Here si asa a fost preluata si in romaneste. Cred insa ca titlul original se potriveste foarte bine pentru ideea pe care a vrut sa o exprime autorul. O carte poate fi intercativa si in alt fel, poate angaja micul cititor nu doar in a-i construi lumi imaginare prin puterea cuvantului, ci si prin participarea efectiva. Asa cum spuneam la inceput, cartile sale invita la joaca si multe dintre ele chiar poarta in titlul cuvantul joc.

 

herve tullet

Cartea Un livre (Apasa aici sau Press here) desfasoara in paginile sale un joc cu buline. Copilul e invitat sa apese pe unele buline. Sarcinile variaza de la o pagina la alta, bulinele se inmultesc, se coloreaza, se diversifica. Se folosesc: orientarea in spatiu (stanga, dreapta), contrastul de culoare, trecerea de la interactiunea cu cartea la baterea din palme. Sfarsitul e o explozie de culoare.

A doua carte despre care vreau sa va spun, este Jeu des couleurs (Jocul culorilor). Se explica aici formarea culorilor secundare.

Jeu des yeux (Jocul ochilor) are chiar niste ochi decupati in pagini. Cartea devine astfel jucarie. Se porneste de la copilul care poate pretinde ca e altceva.

Jeux des doigts (Jocul degetelor) – Cartea are niste orificii prin care poti sa bagi degetele si in acest fel poti “da viata” personajelor.

herve tullet

Gasiti cartile lui Herve Tullet in librariile CarturestiElefant, BooksExpress. Spuneti-mi intr-un comentariu daca le aveti si daca va plac.

Alte articole despre carti: O pisica, doua, trei, Ghiozdanul cu povesti.

Ema

1 thought on “Herve Tullet si cartile lui interactive”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *