O zi pe Zoom

Clasa intai, o zi pe Zoom. Nu chiar o zi, sunt de fapt 3 ore de scoala. Cate 40-45 de minute fiecare. Orarul de astazi a fost: comunicare, matematica, lucru manual. Am pus tot ce am realizat intr-un format pe care il puteti salva in calculatorul vostru, poate va e de folos.

Rutina, tranzitii, abordare jucausa

Va spun de la inceput: nu imi iese intotdeauna tot. Mi-am facut practica online din martie pana in iunie, dar tot mai am de invatat. Acum am condensat ce am experimentat si incerc sa pastrez o rutina. E rutina din clasa: momentul de dimineata, povestea literei, abordare jucausa si la mate de exemplu. Lucrurile nu functioneaza perfect: tehnologia nu ne ajuta mereu. De exemplu ar fi minunat daca as putea da copiilor controlul mouseului si ei sa poata misca lucruri pe ecran, jocurile online. Nu se poate, aceasta functie e valabila doar pe laptop sau calculator, nu merge pe tablete si telefon. Asa ca desi rulez jocuri online, tot eu sunt cea care bifeaza lucrurile pe acolo, copiii imi spun doar rezultatul. Din 27 de copii, doar 3-4 pot folosi asa mouseul.

Pe de alta parte, copiii sunt mici, nu le pot trimite linkuri pe Kahoot de exemplu si ei sa rezolve spontan ce e acolo. Acum se descurca sa isi deschida microfonul si unii sunt pierduti cand ii impart pe camere. Desi oferta online pentru jocuri si aplicatii e generoasa, in realitate la ore nu poti folosi orice.

Schitele lectiilor pe Zoom

Am pus intr-un format schitele lectiilor de azi. Nu am niste proiecte adevarate, nu am scris obiective, descriptori si alte detalii de acest gen. E doar insiruirea pasilor pe care i-am parcurs in lectie. Il puteti salva in calculatorul vostru AICI.

  • Folosesc la orele online OpenBoard. Acolo incarc documentele si pozele pe care le folosesc.
  • Scriu in timp real pe tabla virtuala. Le las copiilor timp de gandire, la unele activitati ii las pe ei sa scrie, apoi scriu si eu pentru ca ei sa se verifice.
  • Anul trecut trimiteam parintilor fise pe care dansii sa le printeze. Unii nu au imprimanta, le era greu.
  • Anul acesta am schimbat activitatile, propun copiilor ca ei sa scrie pe caiete exercitiile si vin cu exercitii usor de scris, dar cu sarcini de gandire. De exemplu: Gaseste predecesorul. Gaseste numere la care daca aduni zeci cu unitati obtii suma 8. Dictarea la mate cu sarcini.
  • Cu dictarea la mate am si verificat daca elevii stiu notiuni, fac rapid calcule mentale.
  • Am lucrat in camere cu functia Breakout Rooms. Nu orice activitate se potriveste aici. Daca as sta sa stabilesc de dinainte echipele, poate as putea sa le dau sarcini mai complicate. Dar nu fac asta si atunci aleg ceva ce se poate face fara ca ei sa piarda timp cu scrisul si explicatii. Daca ar fi elevi mai mari, repede si-ar scrie sarcina pe caiet. Dar pentru ca ei sunt clasa intai nu pot pierde timp cu scrisul sarcinii.
  • Mai am o posibilitate si o voi incerca: sa rezolve in grup un exercitiu din carte.
  • Copiilor le-am pus poza pentru povestea literei si le-am spus povestea. Evit pe cat posibil sa apelez la prea multe filme de prezentare.
  • Iata mai jos si explicatii.

Litera I mare de mana AICI 

Litera i mic de mana AICI

Meduza cu noduri AICI 

Cu siguranta voi procedati altfel. Poate va reusesc orele si totul merge struna. Oricum ar fi, mergem inainte. Va invit sa scrieti in comentarii ideile voastre, ce a functionat la voi si ce nu.

Alte articole pe blog: Unitatea tematica Universul, Literele de mână – literele a si A.

Ema

1 thought on “O zi pe Zoom”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *