Aplicatii online si resurse – o lista utila

S-au adunat multe informatii si multe aplicatii online si resurse. Un efort comun, global, tacit al colegilor inimosi din tara, al celor ce sustin webinarii a facut sa apara o lista lunga cu tot felul de instrumente utile nu doar in predarea online, ci si in viata de zi cu zi a unui profesor. Am strans mai jos, intr-o lista, aplicatii online pe care le-am folosit si unele pe care le-am cercetat doar. Mi-am propus sa continui mai departe studiul individual, le voi butona pe toate.

 

Aplicatii online – lista mea

Puteti descarca formatul AICI – va rog sa nu inserati tabelul meu in prezentarile dumneavoastra de la inspectorat sau ministerul educatiei; va rog sa precizati sursa acestui tabel si sa imi acordati credit, asa e corect. Formatul e sub forma de tabel si contine 109 aplicatii online si reusurse. Unele sunt instrumente cu care puteti crea jocuri si lectii, edita video, altele sunt platforme cu jocuri gata realizate. Formatul are doua file: in cea de-a doua am colorat cu un cod al culorilor aplicatiile pe care le-am folosit, cele pe care doresc sa le folosesc si ce mi s-a parut interesant. Lista e deschisa, daca aveti vreo sugestie, scrieti va rog un comentariu. Nu am inclus in tabelul meu aplicatii pe care le stim cu totii deja: Zoom, Google Classroom. Nu am inclus exemple de activitati gata realizate, cum sunt jocurile de pe WordWall.

Aplicatii online – testeaza, apoi alege

Sunt foarte multe instrumente care functioneaza la fel sau aproape la fel. Sunt multe pentru creare de quizz si pentru editare video si fotografii. Sunt cateva care ofera o abordare ampla si coreleaza informatiile si ofera feedback. Eu caut unelte care sa fie usor de folosit si care sa nu presupuna sa fac tumbe. Incadrez aici siteurile care imi ofera templaturi pentru ca de multe ori nu am timp si nici inspiratie sa pornesc de la zero cu ceva, fie ca e vorba de un document, o poza, un poster, o prezentare.

E interesant sa le cercetez pe toate, dar nu mi-am propus sa folosesc mai mult de 2-3 pentru aceeasi functie. Spre exemplu, pentru editari de tot felul folosesc Canva. Pentru creare de jocuri online imi plac Wordwall si Learning Apps. Dar la un moment dat voi aborda si alte instrumente.

As zice ca pastrarea unei masuri e cheia. Daca vorbim de abordarea acestor unelte si resurse la clasa, e bine sa le dam timp copiilor sa se obisnuiasca. De exemplu, eu percep Kahoot cam greu de folosit pentru copiii de pregatitoare si clasa intai. In plus, ofera rapid un clasament, ceea ce e util pentru mine poate, dar pentru ei va fi stresant.

Ce procent din lectie are resurse online?

Vorbim tot mai des fie de predarea online, fie de pastrarea unor elemente pentru a fi folosite si la clasa. Cate resurse online sa folosim intr-o lectie? Toate lectiile sa aiba un joc online, o evaluare pe Kahoot? Depinde de tot felul de factori: varsta copiilor, continutul lectiei, de obiectivele pe acre le avem, tipul lectiei, timpul pe care il avem la dispozitie. Masura in toate este iar cheia. Pe copiii ii atrage abordarea a tot ce e online, insa as zice ca de multe ori e bine sa folosim resursele fizice pe care le avem, jocurile in grup, fara a plusa pentru a folosi cu orice pret un instrument online.

O parte din instrumentele online ne ajuta sa transferam invatarea si in spatiul de acasa. Copiii pot primi ca tema sa realizeze portofolii online (nu de pe o zi pe alta, desigur), carti pe StoryJumpers, sa joace un joc ce le consolideaza achizitiile. Ii ajutam in felul acesta nu doar sa fie digitali, ci si sa vada ca internetul si spatiul virtual, lucruri atat de mult blamate si interzise, pot fi medii de invatare.

Din ceea ce am vazut eu in ultimele 3-4 luni, multi copii, de toate varstele, nu stiu in realitate sa foloseasca instrumente online si nici sa caute. Daca ei se pricep sa faca un video pe TikTok, nu inseamna ca vor sti sa realizeze un video trailer pentru o carte. Daca se pot juca pe telefon pe jocuri de strategie, nu inseamna ca pot manui mouseul, ca vad unde sunt informatiile, ca stiu sa citeasca indiciile.

Sper ca v-am fost de folos. Daca aveti si alte reomandari, va invit sa lasati un comentariu.

Alte articole despre scoala online: Cum realizez filme pentru copii, pentru elevii mei, Cateva jocuri pentru orele live.

Ema

8 thoughts on “Aplicatii online si resurse – o lista utila”

  1. Am zâmbit când am citit cum insiști pe „măsură în toate”. Să nu uităm că vorbim oameni care amenajează clase în care nu vezi ce culoare e varul de pe pereți, pline cu materiale, dar mai ales cu decorațiuni inutile. Noțiunea de „măsură” nu cred că e cunoscută la noi…

  2. Buna seara!
    Multumim pentru informatiile oferite. Exista posibilitatea de a fi descarcate?Toate cele bune! 🌞

  3. Bună ziua. Vă urmăresc munca și nu pot decât să vă felicit pentru tot ceea ce faceți.
    Ca să nu mai aveți astfel de probleme puteți să distribuiți materialele dvs. sub o licență Creative Commons.

  4. Mulțumim frumos,dragă EMA pentru tot ce ne oferi.Ești o profesionistă pasionată și mereu dispusă să înveți și să transmiți și altora cu multă generozitate.Te urmăresc cu mult drag,îmi place stilul tău ,vocea ta ,dăruirea ta.MULȚUMESC!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *