Evaluarea nationala din perspectiva unei mame

Evaluarile nationale la clasele a 2-a si a 4-a au luat sfarsit. Urmeaza zilele acestea evaluarea nationala la clasa a 6-a. Se discuta mult in mediul online (si nu numai) despre aceste evaluari, despre utilitatea lor. Cum e si normal, parerile sunt impartite si nu despre acest lucru vreau sa va spun aici. In locul parerilor mele am pus aici parerile unei mame: Antoaneta are doi copii, in clasele a 2-a si a 4-a. A trecut anul acesta prin ambele evaluari. Iata mai jos parerea ei: 
         Am doi copii. Amandoi au participat anul acesta la evaluarea nationala. Andrei a participat la evaluarea clasei a II-a, iar Daria la evaluarea clasei a IV-a. Experienta este diferita in functie de copil.

1. E a doua oara (vorbim de Daria, clasa a 4-a) cand copilul tau participa la un examen national. Cum ti s-a parut de data aceasta? A castigat experienta? S-a comportat altfel decat in clasa a 2-a?

 La prima evaluare, in urma cu 2 ani, Daria avea emotii mari. Era intr-un colectiv nou, cu o invatatoare diferita de ce avusese pana atunci. La ea la clasa s-a lucrat intens si au facut pregatire serioasa.
         Anul acesta a prins-o in alta scoala, alt colectiv, alta invatatoare, alt stil. Mai clar…nu au facut nicio pregatire pentru evaluarea nationala. Nu a avut emotii pana in vacanta cand s-a panicat un pic intrebandu-ma daca nu lucram noi, acasa. Eram pregatita. Oricum lucrasem cu ea din doua carti de evaluare – la romana dintr-o carte de la Editura Arthur, la matematica dintr-o carte de la Editura Gama.
         Cu cateva zile inainte de evaluare, am lucrat mai multe teste, inclusiv am printat testele date anul trecut. Daria a considerat ca testele de anul trecut au fost banale comparativ cu ce ii dadusem eu sa lucreze. Nu a mai avut emotii. Pentru ea cele doua zile de evaluare au fost zile obisnuite, ca si cum ar fi dat teste in clasa, cu invatatoarea.
 
evaluarea nationala
 
 

2.Din punctul de vedere al unei mame, sunt importante examenele la 10 ani?

         Daca ma intrebi daca sunt importante evaluarile nationale la clasa a IV-a voi spune ca nu. Sunt banale, simple, dar cer sa copieze ca niste gusteri tot ce scrie in cerinta si in text (la romana), respectiv sa aiba notiuni de clasa a II-a sau a III-a (la matematica).
         Daca ma intrebi despre important unor teste la 10 ani, as spune ca eu consider ca este bine sa se obisnuiasca, din cand in cand, cu un test, un concurs pentru ca (1) se obisnuiesc cu stiluri diferite de examinare, (2) se diminueaza stresul in fata unei astfel de provocari tocmai prin prisma obisnuintei de a participa la competitii.

 

3. Ati discutat despre examen inainte si dupa? Ce a placut si ce nu a placut copiilor tai la evaluarea nationala?

         Am discutat la inceputul anului scolar cu amandoi copiii. Le-am explicat despre ce este vorba, ce e evaluarea nationala. Daria isi aducea aminte de stresul din urma cu 2 ani, de la clasa. Andrei este calm, prin firea lui, nu se teme de provocari. El nu are experienta concursurilor cum se intampla cu sora lui mai mare, insa nu se teme. Pentru el totul este relativ, participa la ele ca si cum ar da un test cu mine sau cu invatatoarea. I se pare firesc.
         Andrei a avut 3 zile de evaluare nationala: romana scris, romana citit, matematica. A lucrat intens la clasa, partial si cu mine, din carti cu teste de evaluare. Despre Daria am scris mai sus. A lucrat cu mine, nu foarte intens. Dupa evaluare, Andrei a considerat ca a fost ceva similar cu ce au lucrat la clasa si a concluzionat ca acum are liniste si a scapat de o carte din ghiozdan. Daria mi-a spus ca testele lucrate cu mine au fost mai grele, iar cele de la evaluare au fost o idee mai dificile decat cele de anul trecut, dar banale una peste alta.
4.Ti-au pus intrebari despre acest examen (sau despre primul, in clasa a 2-a) ? Ce le-ai raspuns?
         Da, am discutat cu amandoi copiii. Pentru ca invatatoarea Dariei nu a fost stresata de evaluarea nationala, nici copiii nu au perceput totul ca pe un capat de tara. Nu aveau emotii si s-au dus la scoala in mod firesc, fara stres.Andrei nu are emotii din fire, dar la el la clasa a fost alta situatie. Inainte de evaluare au lucrat intens multe saptamani, in afara de culegerile si caietele/cartile auxiliare. Poate iese om de stiinta 🙂 )))) (glumesc! Ideea este ca atat au lucrat incat sunt curioasa ce au facut la evaluare!)
 

5. Urmeaza peste 2 ani alt examen, in clasa a 6-a. Va pregatiti de pe acum in vreun fel anume? Are rost o pregatire sau se bazeaza doar pe ce invata la scoala?

         Prin prisma experientei de anul acesta, parerea mea este ca, daca se invata suficient la scoala, aceste evaluari sunt simple. Ele reprezinta mai degraba notiuni de baza, generale. Nu pun dificultate prea mare pentru un copil care invata. Nu intentionez sa ii stresez pe copii lucrand de acum pentru evaluarea de peste 2 ani. Voi continua sa ii verific periodic pentru a vedea daca isi insusesc informatiile predate la clasa.
         Alta este situatia cu Daria care trece in clasa a V-a si lucrurile vor fi un pic diferite. Sper ca profesorii de la clasa sa isi faca datoria si sa le predea pe intelesul lor. Oricum eu o voi sprijini in continuare, o voi verifica la teme si voi testa periodic nivelul de cunostinte dobandit.
         Nu consider ca evaluarea nationala are importanta pentru copil, mai degraba pentru invatatoare sau profesori pentru ca, din ce am inteles eu, Inspectoratul urmareste indeaproape notarea elevilor. Daca apar diferente de 2 puncte intre nota la clasa si cea de la evaluare, urmeaza un an de supraveghere a scolii de catre inspectorat considerandu-se ca exista nereguli la notare si se doreste doar ridicarea nivelului scolii pe plan general, competitiv, scolar.
 

6. Ii influenteaza in vreun fel, pe copiii tai, rezultatele la aceste examene, mai ales ca ele nu sunt trecute in catalog?

         Nu, aceste note nu sunt trecute in catalog. Anul acesta am primit suficiente informatii atat de la scoala, cat si de pe internet incat sa inteleg ca nu este cazul sa ii stresam pe copii in mod inutil. Atata vreme cat sunt constienti ca un test ramane test, ca este necesar sa se concentreze si sa raspunda corect, ca fac acest lucru in primul rand pentru a dovedi lor insisi cat de buni sunt, restul nu mai conteaza.
Pe Antoaneta o gasiti si pe blogul ei Drumul vietii.
Daca si voi, cititorii mei, sunteti parinti si doriti sa ne transmiteti mie si altor parinti impresiile sau ideile voastre despre examenele nationale, lasati un comentariu.
Mult succes in continuare.
Ema

3 thoughts on “Evaluarea nationala din perspectiva unei mame”

 1. Sunt curioasa cum percep si alti parinti aceste evaluari nationale. Saptamana aceasta este randul copiilor din clasa a VI-a.
  Din punctul meu de vedere, aceste evaluari nu sunt neaparat pentru copii, cat mai ales pentru evaluarea nivelului invatatorilor.
  Altceva se intampla cu evaluarea celor din clasa a VIII-a unde nota conteaza mai departe.
  Poate se mai schimba lucrurile. De ani buni, ministrii se perinda si sustin ca vor schimba lucrurile. Teoretic poate, dar practic doar se incarca materia.
  La clasa a IV-a manualele de istorie, geografie si biologie sunt o batjocura. De cele mai multe ori este nevoie de internet ori enciclopedii pentru a realiza o tema intru-cat manualul nu ofera informatiile cerute in caietele auxiliare.
  Multumesc, Ema, pentru intrebari. A fost prima data cand cineva mi-a cerut parerea. De obicei, scriu pe blogul meu despre astfel de situatii si nu numai. De data aceasta am acceptat invitatia ta de a raspunde la intrebari.

 2. O observatie – Inspectoratul nu urmareste felul in care se face notarea, nu compara notele obtinute la teste cu cele obtinute in urma evaluarii obisnuite, la clasa pentru ca cerintele din testele acestea nu se evalueaza prin nota, ci printr-un sistem de coduri care corespund unui raspuns corect/incomplet/gresit/absent etc.

 3. Afirmatia de mai sus am facut-o dupa ce am discutat cu 3 invatatoare de la scoli diferite. Eu nu lucrez in sistem asa ca nu pot confirma ori infirma cum se desfasoara lucrurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *