Proba – o poveste de tinut minte

Copiii nu inteleg usor conceptul de proba la adunare si scadere. Desi notiunea nu e noua, am facut-o si anul trecut, am tot repetat algoritmul anul acesta, unii dintre ei pur si simplu se incurca prin exercitii. Asa ca de data aceasta le-am explicat iar, dar cu o poveste: Proba la croitor. Poza mea de pe tabla nu e prea reusita pentru ca povestea mi-a venit in timp ce explicam. 

Desi noi am terminat cu numerele pana la 100 si cu operatiile cu trecere peste ordin, am spus povestea apeland la doua numere mici, diferite, pentru ca elevii sa vada legatura dintre ele. 
Mergi la croitor si acesta iti face o pereche de pantaloni. Pe primul crac scrii 5, pe al doilea 4. Impreuna ei sunt 9, adica pantalonii. Vrei sa vezi daca ti se potrivesc. Cum faci? Iei pantalonii, adica 9, si bagi mai intai un picior – adica 5 si daca pantalonii iti sunt buni, ar trebui sa ti se potriveasca si celalalt picior, adica 4. Daca nu esti sigur, mai verifici inca o data: Iei pantalonii, adica 9, acum bagi prima data celalalt picor, 4 si vezi daca iti intra si al doilea picior, adica 5. 
Sa stiti ca a fost mai usor. Nu stiu de au inteles chiar toti. Invatarea nu are loc intotdeauna imediat. Mie imi place sa las lucrurile sa se aseze. Verific daca au inteles in zilele urmatoare. Si va spun. Pana atunci, faceti si voi proba.
Ema 

1 thought on “Proba – o poveste de tinut minte”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *