I-am învățat pe elevii mei de clasă pregătitoare să memoreze o poezie. Câteva zile la rând am aplicat câteva tehnici de memorare și recitare. Ei au învățat la grădiniță poezii, iar de la începutul anului am memorat împreună câteva. De data aceasta am procedat pe pași, urmărind o poezie scrisă. Poezia este din caietul auxiliar Exploratori în clasa pregătitoare de la Editura Sinapis, e o poezie la litera B. E o poezie cu buburuze și s enumește „Câte buburuze sunt?”.
Tehnici simple de memorare
E nevoie ca uneori să memorăm diverse lucruri. Cum facem? Ce tehnici putem aplica? A memora o poezie este un exercițiu foarte bun pentru minte. Vă prezint mai jos câteva tehnici de memorare pe care le-am încercat noi în patru zile.
În prima zi copiii au citit poezia, apoi le-am citit și eu. Am discutat despre detaliile care apar în poezie. Apare și o problemă de scădere, așa că am socotit împreună care e rezultatul.
A doua zi am vorbit cu copiii despre versuri și strofe. Poezia de față nu are strofe, dar pentru a ne fi mai ușor am împărțit-o noi în strofe, fiecare cuprinzând câte 4 versuri. Ne-am uitat după rime, am citit cuvintele care rimează.
I-am întrebat pe copii care cred ei că ar fi metodele prin care să memorăm poezia. Au spus că trebuie să o repetăm de mai multe ori. Cineva a spus că să facem și mișcări. Am pus laolaltă ideile lor și am procedat astfel. Am memorat poezia în două zile. În prima zi am memorat 8 versuri, a doua zi pe celelalte 8.
- Eu am citit câte 2 versuri și ei au repetat, în cor.
- Am citit câte 4 versuri și ei au repetat.
- Am închis caietul și am spus cele 4 versuri.
- Am repetat cele 4 versuri și am adăugat mișcări sugestive.
Mișcările sugestive ajută memoria
A treia zi am învățat următoarele 8 versuri, folosind pașii din prima zi. Aici am pus accent pe ideea că ne sincronizăm cu toții, ne așteptăm. Nu ne iese dacă unul singur se grăbește sau folosește o voce ridicată. Când au știut întreaba poezie, Matei a dorit să o spună singur.
Apoi am făcut recitarea sub formă de joc: clasa a fost împărțită în două. Pe rând, fiecare parte, a spus câte un vers.
La ultima recitare, în cor, le-am afișat pe tablă doar începutul versurilor, pentru a le fi mai ușor.
La final le-am spus că le voi citi poezia invers, de la coadă la cap și le-am cerut să fie atenți dacă poezia are sens citită în acest fel. S-au distrat grozav, poezia chiar a avut sens și citită așa.
Cum învață copiii?
A patra zi am adunat copiii în cerc, în spațiul liber din clasă și am spus poezia ca un robot, sacadat, pe silabe, însoțind recitarea cu bătăi din palme. Apoi au spus fiecare, pe rând, câte un vers. La finalul momentului am spus primele patru versuri cu voce de bebeluș, următoarele cu voce de somnoros, următoarele cu voce furioasă și ultimele cu voce șoptită. Repetările în zile diferite ajută învățarea, la fel cum ajută și diferitele tipuri de recitare. Deasemenea, pentru o învățare de durată voi intercala această poezie în programul nostru și o vom repeta, la momentul de dimineață, și în alte zile. Dacă doriți să aflați mai multe despre învățarea de durată, despre intercalare, despre necesitarea repetărilor, vă invit să lecturați cartea Un alt fel de a învăța. Neuroștiința în slujba educației, de Barbara Oakley.
O mulțime de alte modalități de recitare se mai pot aborda. Pe măsură ce copiii știu tot mai bine versurile, se pot combina diferitele ritmuri, mișcări și bătăi din palme și din picioare, rostirea pe diferite voci, rostirea în gând a începutului de vers și tare a ultimului cuvânt.
Ne-am propus să urmărim dacă și la alte poezii putem aplica aceleași metode și dacă și alte poezii au sens recitate de la final către început.
Dacă aveți și voi diferite tehnici de memorare și recitare, vă invit să le scrieți în comentarii.
Alte articole despre poezii găsiți pe blog: Povestea unui polonic, Cum să scrii un Haiku.
Ema