Învățarea numerelor este o etapă esențială în dezvoltarea gândirii matematice a copiilor de clasă pregătitoare. În acest articol, prezint câteva activități interactive care facilitează învățarea și fixarea numerelor naturale între 0 și 31. La sfârșitul capitolului Numerele naturale de la 0 la 31 am pregătit câteva activități pentru consolidare. Am dorit ca ele să angajeze întreaga clasă, și individual și frontal, să fie antrenante și să aibă și un strop de amuzament.
Hrănește câinele!
Activitatea aceasta este de pe Twinkl, de acolo m-am inspirat. Acolo jocul e cu mai multe animale, eu am ales cățelul deoarece se potrivea cu tema de la comunicare. Am desenat cățelul și nu l-am printat deoarece am vrut să economisesc tuș. În dreptul gurii am tăiat o gaură prin care copiii să introducă numerele. Pe spatele foii, în dreptul găurii, am lipit un plic; numerele introduse au căzut în plic.
Copiii au primit câte 3 bilețele cu numerele de la 0 la 31. Aceste bilețele erau biscuiții pentru cățel. Mai întâi am vorbit puțin despre numerele primite. I-am rugat să le așeze în ordine crescătoare, să le citească, să le compare.
Apoi am dat sarcini pentru jocul cu cățelul Nero. Să hrănim cățelul cu numere cuprinse între 20 și 25. Copiii care aveau numerele potrivite, veneau și introduceau numerele. Am combinat astfel de sarcini, astfel încât să exersăm: numere mai mici/ mai mari decât un alt număr, numere pare și impare, numere care se pot forma din zeci și unități date.
Câinele care se joacă cu mingi
Am realizat această imagine în Canva. E un cățel lângă care se află un coș. În coș și pe lângă coș sunt mingi pe care am scris numere. Mai întâi am citit cu copiii toate numerele, ca să mă asigur că le recunosc și știu să le citească. Apoi le-am dat sarcini.
Citește numerele de pe mingile galbene. Citește doar numerele pare. Ce culoare are mingea pe care se află numărul cu 1 mai mare decât 27? Citește mingile de lângă/ din coș. Găsește mingile cu numere pare. Găsește cel mai mic/ mai mare număr. Unde e mingea pe care se află numărul ce se poate forma din 20 zeci și 4 unități? Citește numerele mai mari decât 28.
Hai la magazin!
A fost efervescență cu această activitate. Imaginea am realizat-o în Canva. Pe rafturi se află fructe și legume și fiecare are un preț. Copiii au primit câte un bilețel cu un număr. Numărul reprezenta suma de bani pe care o avea. Cu suma de bani „au cumpărat” ceva de la magazin. Mai întâi am denumit toate fructele și legumele și am citit cât costă fiecare. Apoi am căutat care e cel mai scump/ cel mai ieftin.
Ce sumă ai? Câți bani ai? Am 10 lei. Ce poți cumpăra? Pot cumpăra o portocală. Ce altceva mai poți cumpăra? Pot lua un măr și o banană. Îți ajung banii? De ce? Câți îți rămân? În acest fel, fiecare copil a spus ce sumă are și ce poate cumpăra. Din când în când am căutat mai multe variante. Deși nu am făcut până acum operații cu numere cuprinse între 0-31, copiii au făcut, oral, calcule simple.
Trenul cu animale
Le-am spus copiilor o foarte scurtă poveste despre un tren magic ce transportă animale. Le-am explicat că în vagoane stă câte un animal și le-am denumit împreună pe fiecare. Am citit numerele de pe vagoane și și-au dats eama că sunt așezate în ordine crescătoare. Aici am avut două feluri de sarcini.
Prima dată le-am cerut să coloreze vagoanele: Colorează cu roșu vagoanele cu numere cuprinse între 20 și 24. Colorează două vagoane în care se află păsări (am dezbătut dacă și pinguinul e pasăre și am descoperit și alte avriante de rezolvare). Colorează cu verde cel mai mare număr. Colorează cu albastru două vagoane în acre stau mamifere.
Apoi am rezolvat sarcinile de pe foaie. Găsiți fișa AICI.
Aceste activități se potrivesc și la alte conținuturi. Le puteți adapta și adăuga alte sarcini.
Dacă aveți și voi activități pentru acest conținut, vă invit să le scrieți în comentarii.
Alte articole pe blog: Matematica in joaca, Joc Eu am, Cine are?.
Ema
super