Pare ușor să faci o limonadă. Ai trei ingrediente: apă, lămâie și zahăr, pe care le amesteci. Când vine vorba ca un copil de 7 ani să prepare singur o limonadă. Am transformat sala de clasă într-o mică bucătărie plină de entuziasm și curiozitate. Copiii au avut parte de o experiență practică și distractivă, învățând pas cu pas cum să prepare o limonadă delicioasă. Cu lămâi zemoase, zahăr, mentă, fructe și multă voie bună, această activitate nu a fost doar o lecție despre gusturi și mirosuri, ci și o ocazie excelentă de a exersa abilități esențiale: număratul ingredientelor, motricitatea fină și lucrul în echipă. Citește mai departe cum am organizat activitatea.
Pregătire din timp
Activitatea a avut legătură cu lecția noastră de la comunicare. În caietul auxiliar de la Editura Sinapsis textul de la litera  este despre lămâi: Dacă aș avea o lămâie, aș face limonadă. După ce o săptămână întreagă am povestit despre litere și lămâi, vineri, la ora de arte vizuale am pus totul în practică.
I-am anunțat pe părinți încă de marți că vom avea vineri această activitate. Știu că dânșii au nevoie de timp să pregătească cele necesare. Iată cum sună anunțul către ei: „Vineri, la ora de arte vizuale, vom prepara limonadă. Pentru această activitate copiii au nevoie de următoarele lucruri: o lămâie tăiată – o jumătate pentru a fi stoarsă, cealaltă jumătate să fie feliuțe; zahăr – el va fi pus într-o punguță sau cutiuță cu capac; o cană, linguriță, storcător de citrice dacă aveți. Opțional, copiii pot aduce ce vor ei să adauge la limonadă: mentă, căpșuni, felii de portocală sau altceva. Încurajăm schimbul de felii de lămâie, mentă și fructe, așa că vorbiți cu ei despre acest lucru. Toate acestea să fie puse într-o plasă de plastic. Puteți strecura acolo și un șervet.”
E important ca detaliile acestea să fie respectate de către părinți. Copiii nu vor folosi cuțit pentru a tăia lămâia, așa că ea trebuie tăiată acasă. Materialele se pun într-o pungă de plastic deoarece la școală nu avem posibilitatea de a le spăla foarte bine. zahărul va sta în ceva ce se poate închide, astfel încât copiii să nu îl verse. La noi lucrurile au decurs perfect din toate punctele de vedere.
Rețeta de limonadă
La ora de comunicare am realizat cu copiii o carte despre limonadă: care sunt ingredientele și cum se prepară. Mai întâi am discutat despre cum știu ei că se prepară o limonadă, care sunt ingredientele și care e ordinea în care sunt adăugate. Am scris pe tablă ce mi-au spus ei și a reieșit că poți face limonadă adăugând ingredientele în două feluri. Am descoperit totuși că într-un caz poți să ai o problemă: s-ar putea să pui prea multă zeamă de lămâie și limonada va fi prea acră. Am stabilit că aceasta poate fi o regulă de urmat: adaugi câte puțin, ca să ai controlul ingredientelor.
Apoi copiii au decupat paginile și le-au asamblat. Noi am mai realizat cărticele, ei știu cum se procedează. Am marcat totuși unele aspecte: coperta și ce scrie pe ea, numerotarea paginilor, felul în care vom completa împreună, ce vor desena ei. Ei au tăiat și au desenat, eu am trecut pe la ei și am capsat paginile.
Îl puteți asculta pe unul dintre copii cum citește AICI.
Al treilea moment a fost cel în care am completat împreună lista de ingrediente și modul în care se prepară. Aici am insistat ca toate cuvintele să fie corecte, propozițiile să aibă punct. I-am încurajat să adauge și ei enunțuri sau ingrediente secrete. La final fiecare a citit câte ceva din carte, unii au citit tot. Pun aici cartea și o puteți salva și folosi la clasa voastră, cu precizarea că aș dori să nu urcați materialul pe alt site sau să îl distribuiți mai departe în format PDF. Mă ajută și e corect dacă distribuiți către cei interesați linkul acestui articol. Cartea e AICI.
Cum au preparat copiii limonadă
La ora de arte vizuale și abilități practice am preparat limonada. Nu a fost haos deoarece eu țin ca la toate activitățile și în special la una de felul acesta copiii să asculte indicațiile. Ei au scos pe bănci materialele și ingredientele. Nerăbdătorii au pornit să prepare singuri limonadă, dar eu i-am oprit. Am analizat mai întâi materialele. Am studiat storcătorul de citrice, forma sa, felul în care se utilizează. Am vorbit despre ingrediente, ce a adus fiecare, ce e la fel și ce e diferit, câte tipuri de zahăr au. Ne-am uitat pe internet cum arată sfecla de zahăr, trestia de zahăr și agave. Nu a durat mult, 2 minute; a fost necesar să lămurim cum se obține zahărul și de ce sunt produse diferite.
Copiii au preparat limonada. Au făcut schimb de ingrediente. S-au muncit să stoarcă jumătatea de lămâie. Au fost atenți la cantități. S-au ajutat unii pe alții și s-au învățat. A fost distracție! S-au plimbat pe la colegi să își studieze paharele și limonada. Au enumerat fiecare ce au pus în pahare. La final s-a făcut curățenie și ordine.
Vom repeta activitatea atunci când vom vorbi despre unitățile de măsură pentru capacitate. La ce să vă așteptați dacă planificați o asfel de activitate? E o activitate care implică agitație, dar și entuziasm; va fi puțină gălăgie; însă copiii se vor bucura să fie independenți, să experimenteze și să vadă cum reușesc singuri să realizeze ceva. Poate vă ajută, puteți viziona filmul zilei AICI.
Dacă și voi aveți experiențe cu o oră de preparat limonadă sau aveți o rețetă, vă invit să scrieți ideile în comentarii.
Alte articole pe blog: Litrul si mililitrul, Invata ceva nou.
Ema